Aktuális

Meghalt Fejes Endre

Kilencvenkét éves korában meghalt Fejes Endre, Kossuth- és József Attila-díjas magyar író.

Fejes Endre 1923-ban született Budapesten, a Józsefvárosban. Fiatalon sokféle szakmát próbált, disszidálási kísérletért nyolc hónapra internálták is, míg végre az írást választotta hívatásául. Legismertebb regénye, a Rozsdatemető 1962-ben jelent meg először. A Hábetler János ácsról és családjáról szóló történetet több mint harminc nyelvre fordították le, máig tűpontos útmutató az örök pesti kispolgárság lelkivilágához. A könyvből színdarab is készült.

Meghalt Fejes Endre

Mindenkinél pontosabban ábrázolta a kispolgárság lelkületét

Másik nagy sikerű regénye, a Jó estét nyár, jó estét szerelem című könyv 1969-ben jelent meg, hamarosan játékfilm is készült belőle, Harsányi Gábor főszereplésével.

Drámái, mint a Cserepes Margit házassága, és komédiái, elbeszélései, például A fiú, akinek angyalarca volt című könyve szintén komoly közönségsikert arattak megjelenésük idején. Fejes Endre prózájában az egyszerű emberek nyelvén fogalmazta meg sorskérdéseinket, és az elmúlt rendszer léthelyzeteit, kiemelkedő igényességgel, stílusművészettel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top