Aktuális

Éles vita: kötelezzük-e vagy sem védőoltásra a menekülteket?

Érkezhetett volna javaslat arra vonatkozóan is, hogy emberhez méltóbb körülményeket nyújtson a magyar állam a háború elől menekülő embereknek, de nem erre érkezett. Hanem arra, hogy mivel a menekültek járványügyi veszélyt jelentenek, kötelezni kellene őket a védőoltásokra.

“A Magyarországra érkező illegális bevándorlók járványügyi veszélyt jelentenek” –nyilatkozta Pesti Imre (orvos), a Fidesz országgyűlési képviselője, vasárnap az MTI-nek. (Már önmagában azillegális bevándorló” terminológia is megérne egy misét, mivel 1. egy ember nehezen lehet illegális, 2. a hazánkban menedéket kérők túlnyomó többsége nem bevándorló, hanem Magyarországra menekült ember, rájuk pedig ugye egészen más nemzetközi és hazai jogszabályok vonatkoznak a határátlépés ügyében, de hagyjuk is, most nem ez a fő kérdés.)

Szóval felmerült annak a lehetősége, hogy törvényi eszközökkel köteleznék az egyébként jellemzően átutazó menekülteket szűrővizsgálatokra, illetve védőoltásokra. Pesti Imre szerint ugyanis súlyos betegségeket hordozhatnak, hiszen háborús övezetekből érkeznek, ahol az alapvető egészségügyi, higiéniai feltételek sincsenek biztosítva, nem beszélve a hosszú útról, amit megtesznek.

Europress
Europress

Máris mindenkinek van véleménye, pedig ahhoz, hogy a témában érdemi véleményt alkossunk, több dologgal is tisztában kell lennünk.

  • Milyen vírusokról, baktériumokról is beszélünk?
  • Mennyi egy-egy esetlegesen járványt okozó betegség lappangási ideje?
  • Hogyan terjednek ezek a kórokozók?
  • Mennyire vagyunk mi, magyarok védettek?
  • Általában mennyi ideig marad Magyarországon egy menekült?
  • Milyen kapcsolatba kerül a magyar emberekkel?

Ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban a magyar társadalom nagy része – valljuk be – minimális (tényszerű) tudással rendelkezik, így fordulhat elő, hogy sokszor még azok is, akik egyébként az emberséges vonalat képviselik, elgondolkodnak az oltások ésszerűségén. Hisz mindössze azt tudják, amit Pesti Imre is hangsúlyoz, hogy a menekültek rossz körülmények közül érkeznek, ráadásul hosszú és viszontagságos út áll mögöttük, minimális tisztálkodási lehetőséggel. Ha ezek mellett eszükbe jut az önvédelem, már csak egy ugrás, hogy oltsuk be őket, hisz mindannyiunknak (maguknak a menekülteknek is) ez az érdeke.

Tévedés

Dr. Falus Ferenc szerint ez a hozzáállás téves. A volt tisztifőorvos a Klub Rádió hétfő reggeli műsorában azt mondta, a menekültek semmivel nem jelentenek nagyobb veszélyt, mint azok, akik turistaként érkeznek az országba, vagy mint azok a magyarok, akik külföldre utaznak, majd hazatérnek.Azokon, akik a hosszú utat megteszik, ennyi idő alatt már bőven kitört volna a betegség – magyarázta. – Az ilyen nyilatkozat a hangulatkeltés és az uszítás kategóriájába tartozik.” Pesti Imre szerint a hazánkba érkező migránsok két százaléka fertőzött valamilyen betegséggel, ide tartozik a hepatitis A és C, a szifilisz, de a gyermekbénulás, a szamárköhögés, a mumpsz átfertőzöttsége is sokkal nagyobb a körükben. “Gyermekbénulással való átfertőzöttségük nincsen – reagálta erre Falus Ferenc. – Gyermekbénulással kapcsolatos megbetegedés nagyon kevés fordul elő a világon, ennek a kockázata egészen minimális. Magyarországon még kisebb, mert a lakosság 99 százaléknál nagyobb mértékben megkapta a védőoltást, vagyis ezzel a betegséggel szemben védett. A hepatitis A és C tekintetében a mintaértékű szűrővizsgálatokból lemért átfertőzöttségnek semmilyen közveszélyokozó hatása nincs ránk nézve. A menekültekkel kapcsolatban arra van szükség, hogy az állam biztosítsa a megfelelő higiénés feltételeket, legalább olyan mértékben, mint ahogy a papírforma szerint a hajléktalanok számára muszáj lenne ezeket biztosítani…”

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal nemrég közzétett, első féléves statisztikája szerint a Magyarországra érkező menekültek 96,5 százaléka továbbáll innen.

(Forrás)

(Pontosabban ekkora tömeg ellen kellett megszüntetni az eljárást, de ez ugyanazt jelenti.) Vagyis a menekültek túlnyomó többsége, miután kapcsolatba lép a hivatallal, eltűnik. Hol és hogyan lehetne őket tehát beoltani?

Paller Judit országos tisztiorvos hétfő reggel az M1-en megerősítette, hogy Magyarországon nincs járványveszély, csak járványügyi kockázat van, szerencsére a magyar lakosság védett. A kötelező vizsgálatokkal és oltással kapcsolatban elmondta, hogy valóban nagyon nehéz a migránsokat megvizsgálni. Hiába írják ugyanis elő a jogszabályok, hogy a menekültstátuszért folyamodó, befogadóállomásokon elhelyezett külföldiekről értesíteni kell a járási tisztifőorvost, a 14 ezer behívottnak eddig csupán öt százaléka jelent meg a vizsgálatokon. További problémát jelent, hogy később ők is “eltűnnek”, ezért megfontolandó lenne, hogy a szűrés időtartamára olyan helyen tartsák őket, ahonnan nem tudnak elmenni…

További cikkeink menekült témában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top