Aktuális

A nap, amikor elvitte a víz fél Budapestet

Néhány óra alatt a havi csapadékátlag másfélszerese ömlött Budapestre hétfő este. Az úttest több helyen beszakadt, lakások ezreiben még mindig nincs áram. A városi közlekedést érdemes megfontolni, több helyen lezárások, terelések lassítják a forgalmat.

Már tegnap délután sejthető volt, hogy nem hétköznapi eső közelít a főváros felé, amikor megjelentek az első fotók a balatoni sétányon úszó vitorláshajokról. A balatoni házak, pincék beáztak, késő délután pedig már a fővárost is elérte az ítéletidő. A város és a közlekedés rekordgyorsasággal omlott össze – a BKK weboldalával együtt –, leálltak a villamosjáratok, a szentendrei HÉV és több buszjárat is.

Nem volt ritka látvány tegnap az ilyesmi. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
Nem volt ritka látvány tegnap az ilyesmi. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A vihart láttam, mi van most?

Az útburkolat több helyen is megsínylette az intenzív esőzést: a leglátványosabb, egyben legijesztőbb talán a Fővám téren keletkezett nyolc méter mély lyuk. Az úttest a Deák tér felé, a belső sávban beszakadt. Hasonló eset történt a Szépvölgyi útnál, ahol útépítés miatt részleges lezárás volt érvényben. Mára a lezárás a Bécsi út – Szépvölgyi út kereszteződésében már teljessé vált, a hegyre ebből az irányból nem lehet feljutni, a 29-es busz módosított útvonalon közlekedve elkerüli a Kolosy téri és a Zsigmond téri megállókat.

Itt vannak a legdurvább videók az özönvízről.

A csepeliek sem jártak jobban, a BKK ma reggeli információ szerint a 71-es autóbusz mindkét irányban terelve közlekedik, Csepel, Szent Imre tér felé nem érinti a Kolozsvári utca megállót. A 15-ös, 115-ös autóbusz a Fővám téri útbeszakadás miatt terelve közlekedik, nem érinti a Március 15. tér, illetve a Fővám tér metrómegállót. Ugyanez érvényes a 47-es és 49-es villamosra, ezek helyett a BKK a 9-es, illetve az elterelt 15-ös buszt javasolja. A BKK Facebook-oldalán kommentelők jelezték, hogy erről a metróban nem szerepel tájékoztatás, aki teheti, az inkább a 4-es metrót válassza! A 83-as trolibusz utasai pótlóbuszt vehetnek igénybe, mivel ezen a vonalon szintén terelésre volt szükség. A pótlóbuszok nem érintik a Közraktár utca és a Fővám tér metrómegállokat. Szintén a BKK Facebook-oldalán kommentelők írták, hogy a Szabadság hídon sem gyalog, sem kerékpárral nem lehet közlekedni. A 979-es, 979A éjszakai járat terelve közlekedik, nem érinti Zsil utca, Vámház körút megállót. A 61-es villamos helyett a 22-es, 22A és 222-es jelzésű autóbuszok szállítják az utasokat a Széll Kálmán tér és Budagyöngye között, a 70-es troli kihagyja a Lövölde tér és az Erzsébet királyné úti aluljáró közti szakaszt, a 75-ös troli pedig a Jászai és az Ötvenhatosok tere között nem közlekedik.

A BKK arra kéri az utasokat , hogy a legfrisebb tömegközlekedési helyzetről a BKKInfo weboldalán tájékozódjanak 

Egy férfi áll elakadt autója tetején a vízzel elöntött XIII. kerületi Béke térnél (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)
Egy férfi áll elakadt autója tetején a XIII. kerületi, vízzel elöntött Béke térnél (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Késnek a vonatok a Balatonnál

Nem kímélte a vihar a Balaton környékét sem. A Mávinform kedd reggeli jelentése szerint a dél-balatoni vonalon továbbra is késnek a vonatok. Fonyód és Balatonszentgyörgy között több helyen is vízátfolyások keletkeztek, a víz pedig a balatonmáriafürdői állomáson egy közel két kilométeres szakaszon kimosta a sínek alól a talajt. Ott bizonytalan ideig szünetel a vasúti forgalom. 

Ezen a részen vonatpótló buszok szállítják az utasokat. A személyszállító szerelvények pedig felár nélkül vehetőek igénybe Budapest-Déli-Kelenföld-Székesfehérvár-Siófok-Nagykanizsa-Gyékényes között.

A Budapest-Győr-Hegyeshalom, Budapest-Hatvan-Miskolc és Budapest-Cegléd-Szolnok-Békéscsaba vonalon viszont már hajnalra helyreállt a közlekedés, mivel megjavítottak egy korábban meghibásodott biztosítóberendezést.

Fotó: Időkép/p17yu
Fotó: Időkép/p17yu

Áramkimaradások, beázott automaták

A fővárosban több tucat elektromos állomás is beázott, az áramszolgáltató szerint mintegy 40 ezer háztartásban kellett áramtalanítani a vihar idején, biztonsági okokból. Bár Boross Norbert, az ELMŰ szóvivője szerint reggel óta folyamatos az állomások visszakapcsolása, még mindig több ezer háztartásban vannak áram nélkül. A BKK arra is figyelmeztetett, hogy az aluljárókban található jegykiadó automaták közül több beázott, ezért ezek nem biztos, hogy üzemelnek. Érdemes a készpénzfelvételt is biztosan megoldani, mivel az áramkimaradás és esetleges beázás miatt az utcai ATM-eknél is előfordulhatnak üzemzavarok, de sok helyen az áramkimaradás miatt a bankkártyás fizetés is akadozhat.

Az Uzsoki és a volt MÁV-kórház sem fogad betegeket a mai nap során, a beázással kapcsolatos problémák miatt.

Eskuszom nem en raktam oda a capat.

Posted by Flora Hevesi on 2015. augusztus 17.

Sok üzlet zárva

A rendkívüli intenzitású vihar miatt számos üzlet a mai napon nem nyitott ki. A Nagykörút környékén több helyen gyógyszertárak, sőt még postahivatalok sem tudtak kinyitni, van, ahol a tűzoltók szivattyúzzák ki a vizet az elárasztott helyiségekből. A legszomorúbb talán az egyik Lövőház utcai étterem esete, amely gyakorlatilag teljesen tönkrement a tegnapi viharban.

De a Facebookon sorakozó kommentekből az is kiderült például, hogy Újlipótvárosban az egyik házban leszakadt a függőfolyosó, a Nagykörúton pedig voltak teljesen sötétbe borult szakaszok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat arra figyelmeztetett, hogy a keddi nap során is jelentős mennyiségű csapadékra, az ország nagy részén heves felhőszakadásokra lehet számítani.

I. kerület, Vár - Fotó: Időkép/HNZsolt
I. kerület, Vár – Fotó: Időkép/HNZsolt

 

További cikkek a tegnapi viharról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top