Aktuális

Kritikusan alacsony a Duna és a Tisza vízállása

Kritikusan alacsony a Tisza és a Duna vízállása, de vízgyűjtő területeken hétfőre és keddre várható jelentős mennyiségű esőnek köszönhetően nem éri el a valaha mért legkisebb értékeket.

Van egy úgynevezett Ínség-szikla, amely 95 centiméternél látszódik ki a budapesti Szabadság és az Erzsébet híd között, de most úgy tűnik, nem fog kibukkanni. Az előrejelzések szerint hétfőn-kedden jelentős mennyiségű csapadék várható a Duna és a Tisza vízgyűjtő területein.

Az alacsony vízállás miatt leállhat a hajóforgalom

Németországban a Duna több szakaszán már leállították a hajóforgalmat a rendkívül alacsony vízállás miatt. Van, ahol a legmélyebb ponton is mindössze másfél méter mély a folyó, ezen pedig semmilyen nagyobb hajó nem tud áthaladni. Szerbiában kisebb-nagyobb fennakadásokkal ugyan, de még hajózható a Duna, Romániában ugyanakkor szintén rekordalacsony a vízszint.

Kritikusan alacsony a Duna és a Tisza vízállása

A Tisza vízállása Szolnoknál alig magasabb az eddig mért legalacsonyabb szintnél úgy, hogy folyamatosan pótolják a vízmennyiséget a kiskörei víztározóból.

12 éve mértek utoljára ilyen alacsony vízszintet

Augusztus eleje óta a dunaújvárosi kikötőben lelassult a munka, mert az uszályok egyre nehezebben tudnak közlekedni a Duna alacsony vízszintje miatt.

Magyarországon legutóbb 2003-ban volt hasonló mértékű szárazság. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője szerint Budapesten a Duna jelenleg 107 centiméter, 1 méter alatt válik kritikussá a helyzet – tudta meg az Index.

További Duna, Tisza témájú cikkek az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top