Aktuális

Így használd az ATM-et, ha jót akarsz magadnak

Összesen 110 magyar bankkártya adataival éltek vissza csalók júliusban indonéziai és dominikai bankterminálokon keresztül. Ha nem akarsz így járni, figyelj jobban a pénzkiadó automatáknál.

A csalás több magyar bank ügyfeleit is érintette. Korábban ellopott adataikkal élhettek vissza, így férhettek hozzá a számlájukhoz. Az ATM-re helyeztek egy parányi szerkezetet, amely képes leolvasni a bankkártyák adatait, majd hamis kártyákat készítettek. Jakab Péter bankbiztonsági szakember az RTL Híradónak részletesen elmondta, hogyan dolgoztak a csalók:

A hamis bankkártyával a tolvajok a világ bármely pontján hozzájuthatnak a pénzhez. A Budapest Bank pár tucat ügyfelétől összesen 1,1 millió forintot loptak így, és két OTP-s bankszámláról is emeltek le pár ezer forintot.

A szakértő szerint az ilyan csalások ellen is lehet védekezni, ha eltakarjuk azt a kezünket, amellyel begépeljük a PIN-kódot. Ezzel meg tudjuk akadályozni azoknak az eszközöknek a működését, amelyek videóra veszik az általunk beütött kódot.

A HVG tegnap azt írta, összesen 110 esetben emeltek le magyar bankok ügyfeleinek számlájáról pénzt a csalók, a visszaélések teljes összege pedig nem éri el a kétmillió forintot. Az ellopott pénzt a bankok visszatérítik ügyfeleiknek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top