Aktuális

Tanulj, fiam, mert…! Miért is? Mit mondhatnék a tanítványaimnak?

Megéri tanulni, aztán továbbtanulni, sok papírt szerezni, aztán a végzettséggel munkát keresni és nem találni? Néhány diákunk szemszögéből nagyjából ezek a kilátások. Míg ott a másik lehetőség, ami gyors és könnyű pénzszerzést ígér, és nem is kell hozzá sok minden…

A mai kamaszok számára a legfontosabb, leginkább kézzelfogható eredmény az, ha valaki eljut odáig, hogy sok pénze van. Persze az is fontos, hogy művelt legyen, és értse, mi minden zajlik körülötte, és nagyon jó, ha tud idegen nyelveken, de ha nincs pénze, akkor nem sokat ér vele. Alapjában véve nem is rossz életcél, csak az a baj, hogy ennek az elvárásnak mi, az oktatási intézmény mint a sikerhez vezető egyik lépcsőfok, nem mindig tudunk megfelelni. 

Tanulj fiam, mert...! Miért is? Mit mondhatnék a tanítványaimnak?

Vegyünk mondjuk egy lányt, aki 18 éves, csinos, nyitott, könnyen barátkozik, és elég trükkös ahhoz, hogy ezeket az adottságait tudja is használni! A szórakozóhelyekre mindig kap VIP-jegyet, hogy megjelenésével emelje az este fényét, és ő boldogan ismerkedik azokkal, akikkel a VIP-szektorban lehet: vállalkozókkal, külföldi fiatalokkal, akik remek lehetőségekkel kínálják meg. Annyi esze azért van, hogy csak szexmentes munkát vállal. Az viszont már nincs ellenére, hogy állandó barátnője legyen valakinek, aki sokkal idősebb. Cserébe egy kis kedvességért és időnként végzett apró szívességekért elhalmozza őt ajándékokkal, újabb érdekes embereknek mutatja be, kifizeti neki azokat a szépészeti beavatkozásokat, amikre már régóta vágyott, csak nem volt rá pénze.  Nincs ebben semmi rossz, talán csak annyi, hogy az egész rengeteg időt vesz el, és egy idő után választani kell, hogy ez, vagy az iskola. Az iskolában ott vannak a tanárok, akik jó fejek, segítőkészek, megértőek, de azért elég korlátoltak is: nem látják, hogy beleragadtak egy életformába, és azt gondolják, hogy az az egyetlen lehetséges jó. Olyan dolgokra hivatkoznak, amik nem igazak, vagy csak egy bizonyos szinten azok. A leggyakoribb indokok, amiket rendszeresen felhoznak, hogy miért érdemes iskolába járni:

Érettségivel tovább lehet tanulni. Mondja ezt a tanár, aki már végigjárta ezt az utat, kezében a diplomája, tízéves kocsival jár, már ha van neki egyáltalán kocsija, és húsz évre eladósította magát, hogy családot tudjon alapítani. Annak a lánynak mondja, akiért Audival jönnek minden este az iskolához, hogy elvigyék koktélozni. Meggyőző…

Vállalhatsz diákmunkát. Óránként hatszáz forintért lehet raktárban pakolni vagy szendvicseket gyártani. Nem egy nagy karrier, különösen ha megnézzük, hogy mennyit lehet keresni csak azzal, hogy az ember elvisz egy-két csomagot valakinek, vagy bevállalja, hogy elkísér valakit külföldre egy hétre. 

Olyan dolgokat tanulhatsz, ami hasznodra lesz később. Ha az ember meg tud élni a külsejéből és a kapcsolataiból, nem sok szüksége lesz a kovalens kötés vagy Jókai Mór mélyebb megismerésére.

Folytatás az Alternatív iskola alternatív nézőpontból blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top