Aktuális

A kísérő nélkül érkezett menekült gyerekeket nem toloncolják ki az országból

Idén már közel hétezer, kísérő nélkül érkezett gyermek menedékkérőt regisztráltak. Kérelmüket soron kívül tárgyalják, de a nemzetközi védelem hiánya esetén sem toloncolják ki őket hazánkból.

Még csak augusztus van, de máris meghaladta a 110 ezret a menekültstátus iránti kérelmek száma. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal adatai szerint ebből 6529-en kísérő nélküli kiskorú gyerekek.

A kísérő nélküli bevándorló kiskorúakat a Fóti Gyermekvárosban vagy Hódmezővásárhelyen helyezik el, képviseletükre pedig gyermekvédelmi gyámot rendelnek ki. A menekültügyi hatóságnak a teljes eljárás során a “gyermek mindenekfelett álló érdekét szem előtt tartva kell cselekednie, ennek megfelelően a kísérő nélküli kiskorúak eljárásait speciális szaktudással rendelkező döntéshozók folytatják le”, sürgősséggel. Amennyiben nem érvényesülnek a nemzetközi védelemben részesítés feltételei, a visszaküldés tilalma akkor is fennáll, ha a gyermekkorú kérelmező esetében a családi egység nem állítható helyre, illetve állami vagy más gondoskodás nem érhető el az adott országban – tudta meg a Magyar Hírlap.

A határsértők száma
118 276 fő 2015-ben
1379 fő 2015. augusztus 10-én hétfőn
(Forrás: ORFK, augusztus 10-i adatok)
 

További menekült témájú cikk az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top