Aktuális

Alig van klímával felszerelt műtő a kórházakban

Még a frissen felújított kórházakban is alig vannak olyan műtők, melyek klímával lennének felszerelve. A kórtermek esetében még ennél is rosszabb a helyzet.

Még a nemrég felújított, illetve épített kórházakban sem klimatizált minden kórterem, az elavult épületekben működő egészségügyi intézményekben pedig kánikula idején sokszor elviselhetetlen hőségben, akár többórás műtéteknél kell helytállniuk az orvosoknak, asszisztenseknek. Az ÁNTSZ idén már négyszer rendelt el hőségriadót, ami nagy kihívás elé állítja a kórházak vezetőit is.

Speciális klímákra lenne szükség a műtőkben

Energetikai szempontból az egészségügyi intézmények jelentős része szorulna korszerűsítésre, felújításra. Ám nem mindegy, milyen klímaberendezés működik egy intézményben, hiszen a kórházakban a központi légkondi­cionálás jelentené a megoldást. Ezek költséghatékonyabbak, bár a klimatizálással becslések szerint 30-40 százalékkal emelkednének az energiaköltségek.

Alig van klímával felszerelt műtő a kórházakban

A műtők levegőcseréjét szigorú előírások szabályozzák, ami pedig csak speciális klímaberendezésekkel megoldható. Ezek a klímák legalább másfél millió forintba kerülnek, így nem véletlen, hogy a kórházak csak kevés műtőben alkalmazzák azokat. Az operáló személyzetnek komoly terhelést jelent egy 3-4 órás műtét, amit steril ruhába beöltözve, 40 fokban kell végigcsinálniuk, miközben akár 1,5 liter folyadékot is veszíthetnek. Hőségriadó idején ezért a legtöbb kórházban a halasztható műtéteket későbbi időpontra teszik át, ami a betegeknek is kedvezőbb.

A kórtermekben klíma helyett ventilátorok működnek

A kórtermek közül még ennél is kevesebb a légkondicionálóval felszerelt, a kórházak többségében egyáltalán nincs ilyen. Bár a ventilátorok elvileg megoldást jelenthetnek, ám az olyan osztályokon, ahol frissen operált betegeket ápolnak, a fertőzésveszély miatt nem szerencsés megoldás a ventilátorok használata. A betegeket inkább lokális jegeléssel, borogatással igyekeznek hűteni, és gyakoribb folyadékpótlással próbálják elviselhetőbbé tenni a kórházi létet – olvasható a Napi Gazdaság oldalán.

További kórház, klíma témájú cikkek az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top