Aktuális

Nem akartak szexrabszolgák lenni, ezért kivégezték őket

Tizenkilenc nőt végeztek ki az Iszlám Állam szélsőséges szervezet fanatikusai Irakban, mert nem akartak a dzsihadisták szexrabszolgái lenni.

A megrendítő hírt a Kurdisztáni Demokratikus Párt hozta nyilvánosságra. A feltehetően néhány nappal ezelőtt meggyilkolt nőkről nem tudni, hogy a jazidi kisebbséghez tartoztak volna, akik közül az Iszlám Állam fegyveresei több száz nőt és lányt raboltak el, hogy szexrabszolgasorba taszítsák őket.

Zainab Bangura, a konfliktusokban elkövetett szexuális erőszakot vizsgáló ENSZ-különmegbízott áprilisban arról számolt be egy iraki útjáról visszatérve, hogy a sokáig kétkedéssel fogadott szexrabszolga-kereskedésről szóló hírek sajnos nagyon is valósak.

Nem akartak szexrabszolgák lenni, ezért kivégeztette őket az iszlám

A nőket úgy adják-veszik, mint a benzineshordókat

A megbízott elmondta, az áruként kezelt nőket úgy adják-veszik, mint a benzineshordókat: a szélsőségeseknek árlistájuk van az eladásra szánt nőkről, a legfiatalabbak a legdrágábbak, s minél korosabbak, annál olcsóbbak. A szélsőségeseknek külön kézikönyvük van, hogyan bánjanak az elrabolt nőkkel és lányokkal, a kényszerházasságok és a nők eladásának felügyeletére pedig külön hivatalt állítottak fel.

Akadnak nők, akik el tudtak szökni rabszolgatartóiktól, nekik szörnyű dolgokat kellett átélniük. Sokukat annyira megviselte a szexrabszolgaság, hogy az öngyilkosságba menekült – mondta az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet egyik munkatársa.

Az iraki emberi jogok minisztériuma még 2014 decemberében számolt be arról a borzalmas esetről, amikor az Iszlám Állam fanatikusai közel 150 nőt végetek ki, köztük várandósokat is, mert nem voltak hajlandók házasságra lépni a dzsihadista harcosokkal – írja az Inforádió.hu.

További emberi jogokkal foglalkozó cikkek az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top