Aktuális

Az új Föld: 5 fotó a Kepler-452b bolygóról

A Kepler-452b bolygót csütörtök este óta ismeri a Föld lakossága. A Naprendszeren kívüli bolygót – ami nagyon hasonló a Földhöz – az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Kepler űrteleszkópja fedezte fel.

 A NASA munkatársai csütörtöki sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy a Földnél mintegy 60 százalékkal nagyobb planéta nagyjából 1400 fényévnyire található bolygónktól, a Hattyú csillagképben.

Korábban is találtak már hasonló méretű bolygókat, ám a Kepler-452b-re keresztelt újonnan felfedezett égitest különlegessége, hogy a Naphoz nagyon hasonló, ám idősebb csillag körül kering, méghozzá a Földéhez hasonló pályán.

5 fotó a Kepler 452b bolygóról

“Nagyszerű előrelépés olyan planétát találni egy napszerű csillag körül, amely méretében és hőmérsékletében is hasonlít a Földhöz” – jegyezte meg Jeff Coughlin, a kaliforniai Mountain View-ban működő SETI Intézet Kepler-űrteleszkóppal foglalkozó kutatója.

A szakemberek úgy vélik, hogy mérete alapján a Kepler-452b felszíne sziklás, és a planéta megfelelő távolságra kering a csillaga körül ahhoz, hogy folyékony víz legyen a felszínén, ami alapvető feltétele az élet jelenleg ismert formájának.

Persze a mémek sem maradhatnak ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top