Aktuális

Plakátot tépni nem bűn

Ha a plakátrongálás politikai üzenetet közvetít, akkor a bíróság nem emel ellene kifogást.

Kalocsai Kinga és Szeles András egy hónappal ezelőtt tépett le egy kormányzati kommunikációs plakátot, aztán feljelentették magukat. A Pesti Központi Kerületi Bíróság most felmentette őket a szabálysértés alól. A bíróság az Alaptörvény és egy korábbi alkotmánybírósági döntés alapján úgy döntött, hogy a plakátrongálás a véleménynyilvánítás része. Az ítélet szerint nem minden plakátrongálás esik a véleménynyilvánítás szabadsága alá, de az a mód, hogy a két fiatal direkt és célzottan politikai üzenetként, tettükért vállalva a felelősséget rongálta meg a plakátokat, úgy tűnik, belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

Plakátot tépni nem bűn

Bíróság: a szabad vélemény még nem vandalizmus

A bíróság kimondta, hogy a nemzeti konzultációs plakátok letépése nem minden esetben szabálysértés, ha nem veszélyes a társadalomra és véleménynyilvánítási szabadságukkal élnek az elkövetők. A hivatkozott Alaptörvény IX. cikke szerint annak célja, “hogy a közéleti szólásszabadság biztosításával a demokratikus közvélemény és az egyén számára biztosítsa a demokratikus közélet fejlődését. Lehetővé tegye az egyén számára véleményének kifejtését, mások véleményének formálását és hogy meggyőzhessen másokat a saját álláspontjáról. Jelen esetben az eljárás alá vontak az előzőekben hivatkozott alapjogaikkal éltek, amikor politikai véleményüknek a plakát mondanivalója okán annak részbeni eltávolításával adtak hangot”.

Cikkeink a témáról:

Az ENSZ is beszállt a plakátkampányba

Ha Magyarországra jössz

Megrázó hajléktalanportrék lepték el Budapestet

 

kettősmérce blog nyomán

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top