Aktuális

Időjárás: így jön vissza a kánikula

Hétfőn hidegfront hozott átmeneti lehűlést csapadékkal, széllel, de a hét második felében ismét kánikula lesz az időjárás-előrejelzés szerint.

A hétvégi strandidő után hétfőre egy hidegfront érkezett, ami többfelé okozott esőt, záporokat, helyenként zivatarokat, már a hajnali óráktól kezdve.

Kedden már a nyugatról benyúló anticiklon hatása érvényesül, emiatt több lesz a napsütés és melegedés kezdődik, de az időnként megnövekvő gomolyfelhőkből elszórtan előfordulhat zápor, helyenként égzengés is. Folytatódik a szeles idő, gyakran lesz élénk, erős az északnyugati szél. Kedden a legmelegebb órákban 25 és 29 fok közé melegszik a levegő.

Folytatódik a nyár

Szerdán elszórtan előfordulhat futó zápor, élénk, erős északnyugati széllökések mellett, de csütörtökre mindenhol mérséklődik a légmozgás. Csütörtökön mindenhol a napsütésé lesz a főszerep, csapadék pedig ekkor már sehol nem valószínű. Ezen a napon 29–33 fok közötti maximumra van kilátás. Napos időben a déli órákban nagyon erős lesz az UV sugárzás, ezért ne feledkezzünk meg bőrünk megfelelő védelméről.

A hét második felére visszatér a forróság, a hőség csak hétfőre enyhülhet átmenetileg, hazánk egyes tájain. Csütörtöktől vasárnapig sok lesz a napsütés, csütörtökön és pénteken még kialakulhat néhol frissítő zápor, esetleg zivatar, de szombaton erre már csekély lesz az esély. A fölénk áramló forró levegő napról napra melegebb időt hoz: csütörtökön már 29-34, pénteken már 33-38, szombaton és vasárnap 35-40 fokos kánikula a legvalószínűbb, így valószínűleg ismét harmadfokú hőségriadó lesz.

Kismértékű változást egy vasárnapi, északnyugat felől érkező gyenge hidegfront hozhat: szórványos záporok, zivatarok és szél kíséretében hétfőre pár fokkal enyhülhet a nagy meleg, de hazánk nagy részén így is 30 fok fölé melegszik a levegő. Az éjszakák szintén egyre melegebbnek ígérkeznek, hétvégén már csak kevés helyen csökkenhet 20 fok alá a hőmérséklet, így kialvatlanság, tompaság jelentkezhet. 

A kánikula mellé ismét nagyon erős UV-sugárzás társul, ezért a 11 és 15 óra közötti időszakban kerüljük a közvetlen, direkt napfényt. Használjunk magas faktorszámú fényvédő krémeket, viseljünk szalmakalapot, napszemüveget. 

 

Ha nem volt elég az időjárásból…

 

forrás: met.hu, Időkép

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top