Aktuális

Tessék mondani, LMBTQ sportolók jöhetnek majd az olimpiánkra?

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábban indítványozta, hogy ne rendezhessenek olimpiát azokban az országokban, ahol diszkriminálják az LMBTQ közösséget, sportolókat. Mivel Magyarország nem jár még egészen élen az elfogadásban, felvetődik a kérdés, hogy nálunk ki óvná meg a meleg sportolókat a diszkriminációtól?

Ha esetleg tényleg nálunk lesz a 2024-es olimpia, vajon hogyan fogjuk kivédeni az LMBTQ sportolókkal szembeni diszkriminációt? Van-e erre vonatkozóan bármilyen terv vagy intézkedés? A kérdést a Magyar Olimpiai Bizottság tudta volna leghitelesebben megválaszolni. Sajnos őket nem tudtuk megkérdezni, nem reagáltak sem e-mailre, sem telefonra ebben az ügyben. 

LMBTQI: leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex közösség. A betűszót alkotó minden egyes szó vonatkozhat ennek a csoportnak a tagjaira is és az őket befogadó szubkultúrára is. Ebbe beletartoznak az őket támogató emberjogi szervezetek és egyének.
 

Miért kell egyáltalán indítványozni azt, hogy egyenlő esélyekkel induljon minden sportoló?

Pont a sport világában, ami egy teljes mértékben teljesítményorientált világ, hogy lehet, hogy bekúszik az LMBTQ közösség diszkriminációja? Annyira egyértelműnek tűnik pedig, hogy a profi sport az, ahol nincs helye szinte még a nemi különbségeknek sem, hiszen csak az emberi erő határainak feszegetéséről szól. Kiderült, hogy naivan álltam a kérdéskörhöz, miután megkérdeztem Milanovich Dominika sportpszichológus, LMBTQ aktivista véleményét arról, hogy mit keres a sportban a diszkrimináció.

“Fontos lenne, hogy a sport olyan területként működjön, ahol senkit nem bántanak vagy rekesztenek ki szexuális orientációja, neme, nemi identitása vagy más kisebbségi csoporthoz való tartozása miatt. Sajnos leszbikus, meleg vagy biszexuális sportolóként előbújni a mai napig komoly érzelmi, fizikai és anyagi kockázatvállalást is jelent a sport világában.

Michael Phelps
Michael Phelps

Nem véletlen, hogy Magyarországon nem tudunk olyan aktív sportolót mondani, aki a nyilvánosság előtt kiállt volna melegként, leszbikusként, biszexuálisként vagy queerként.

A sportban jellemzően patriarchális viszonyok uralkodnak, azaz egy erősen férfias értékekre alapuló rendszer. Ez maga után vonja a hagyományos nemi szerepekhez való ragaszkodást a sportpályán is. A szexizmus, a rasszizmus, a homofóbia és a transzfóbia pedig egymással összefüggő jelenségek. Vannak olyan elméletek is, amelyek a sport homoszociális helyzeteiből kiindulva magyarázzák azt, hogy miért lehet jellemző a homofóbia a sport intézményrendszerére.

Ez annyit jelent, hogy a sportban sok olyan helyzet van, ahol azonos nemű emberek egymást megérintik, illetve testi közelségbe kerülnek. Így még erősebben akarják mind a sportolók, mind pedig a szurkolók biztosítani egymást arról, hogy ezek az érintések nélkülöznek minden erotikát. Tehát lényegében a homofób nézetek hangoztatásával egyfajta határképzés jön létre.

Jason Collins
Jason Collins

Sporttal kapcsolatban LMBTQ témákról beszélni mind a mai napig itthon tabunak számít.

A sportolók félnek attól, hogy a szurkolók, az edzők, a szponzorok negatívan reagálnának előbújásukra: támogatásoktól, játéklehetőségektől esnének el. A 2012-es Londoni Olimpiai Játékokon induló több ezer sportoló közül 21 volt a nyíltan LMBTQ sportolók száma, Szocsiban 7. Persze vannak pozitív példák is, ha említjük az NBA kosaras Jason Collins, a világhírű úszó Michael Phelps vagy akár a sztárkézilabdázó Gro Hammerseng előbújását. Fontos lenne, hogy a Magyarországon élő LMBTQ sportolók számára is olyan közeget tudjunk teremteni, melyben önazonosan és félelem nélkül lehetnek jelen a sport világában.”

Gro Hammerseng
Gro Hammerseng

Ha egy profi, híres sportoló a nyilvánosság elé lép, annak hatalmas ereje van. Nem csupán az LMBTQ emberek számára jelentenek pozitív példát, hanem a többségi társadalomnak is megmutatják azt, hogy egyedül az számít, mit tesznek le az asztalra, milyen teljesítményt nyújtanak. Ezek az emberek példaképek, hősök a társadalom szemében, így az ő hatásuk sokkal hangsúlyosabb, mint egy átlagos személyé.

Én egy olyan világban szeretnék élni, ahol a sportolók és nem sportolók, nők és férfiak, úgy nagy totálban az emberek, nem kell hogy rejtőzködjenek mások előtt, hanem nyugodt szívvel élhetnek, és tehetik azt, amihez értenek. Remélem, még megérem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top