Aktuális

Elárulta a hosszú élet titkát a világ legidősebb embere

Tegnap óta Susannah Mushatt Jonest ünnepli a világ, Amerika legalábbis biztosan. Ő a jelenleg élő legidősebb ember, 116 éves egész pontosan. Most elmondta, minek köszönheti, hogy ilyen szép kort megért.

világ legidősebb asszonyának nagyszülei még rabszolgák voltak, ő azonban már szabad afroamerikai szülők gyermekeként született, 1899-ben, Alabamában. Tizenegyen voltak testvérek, Susannah volt a harmadik a sorban. A továbbtanulás lehetősége a tandíj miatt fel sem merülhetett, pedig felvették az egyetemre. Így 23 évesen New Jersey-be, majd New Yorkba költözött, ahol gazdag családok háztartását vezette, mellette vigyázott a a gyerekeikre. Hét dollárt keresett hetente, melynek egy részéből a családját támogatta, illetve adakozott egy klubnak is, ami szegény afroamerikai gyerekek továbbtanulását finanszírozta. 29 éves korában férjhez ment, öt évvel később azonban elvált. “Fogalmam sem volt, hogy ez lesz ebből az emberből” – nyilatkozta többször. Gyermeke nem született. 66 éves volt, amikor nyugdíjba ment. Susannah-t hétfőn többek között 100 unokaöccse és unokahúga köszöntötte.

Debbie Egan/Getty Images
Forrás: Getty Images, Debbie Egan

A világ legidősebb asszonya mára elvesztette a látását, és jelentősen megromlott a hallása is, ezen kívül már csak kerekes székkel tud közlekedni. Ettől függetlenül boldognak tartja magát. Mindössze a magas vérnyomására szed gyógyszert, ezen kívül kizárólag multivitamin-tablettákat vesz be. A hosszú élet titkairól ezeket mondta.:

  • Vedd körbe magad szeretettel és pozitív energiákkal!
  • Legyél önzetlen, lehetőségeidhez mérten támogass másokat!
  • Aludj sokat!
  • Kerüld az alkoholt és a cigarettát!

Az idős asszony hozzátette még, hogy természetesen számít a genetika, és az ő esetében szerinte az is, hogy másodszor már nem ment férjhez…

 Philip Robertson/Guinness World Records
Philip Robertson – Guinness World Records

Susannah jelenleg egy brooklyni idősek otthonában él. Szobájának falát családi fotók borítják, valamint születésnapi jókívánságok, például Obama elnöktől. Családtagjai szerint két dolog tartja életben: az étvágya és a rokonaitól kapott szeretet. “Minden reggelt baconnal kezd. Hozzá természetesen rántottát, pirítóst és narancslevet fogyaszt. Az ebéd általában pulyka vagy marhahús, esetleg bárány, zöldségekkel” – állítja egyik unokahúga.

Forrás: MTI, guinessworldrecords, www.al.com, www.wikipedia.org

                                                            (Forrás: guinessworldrecords.com)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top