Aktuális

Kedden egy másodperccel hosszabb lesz az éjszaka

Tudtad, hogy létezik olyan, hogy szökőmásodperc? Bár nyilván nem számít olyan sokat, mint például egy szökőnap, de kedden éjfélkor hozzáadnak egy plusz másodpercet az időhöz.

A Párizsi Obszervatórium bejelentette, hogy június 30-án szökőmásodpercet adnak hozzá a világidőhöz: 2015. június 30-án, kedden éjfélkor 11:59:59 után 11:59:60 következik majd.

A mostani év a 26. alkalom, amikor szökőmásodpercet adnak hozzá a világidőhöz: legutóbb 2012. június 30-án toldották meg egy másodperccel az időt. Előtte 2008-ban, az utolsó pillanatában, még eggyel korábban pedig 2005 szilveszterén dobtak be egy másodpercet – írja az Index.

A szökőmásodperceket 1972-ben vezették be az összehangolt világidő részeként. A világidő a Föld forgási sebességén alapul, amely fokozatosan, naponta a másodperc kétezred részével csökken a Nap és a Hold óceánokra gyakorolt gravitációs hatása, az árapály okozta súrlódás miatt.

Holnap egy másodperccel hosszabb lesz az éjszaka

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top