Aktuális

Akciótervvel akarják a szakácsokat itthon tartani

Mivel egyre nagyobb a vendéglátósok problémája az Ausztriába vándorolt szakképzett munkaerő okozta hiány miatt, érdek-képviseleti szövetségük akciótervet dolgozott ki, hogy itthon tartsák a szakácsokat.

Egyre nagyobb gondot okoz a vendéglátóipariban alkalmazott szakképzett munkaerő hiánya, főként Zala megyében és a Balaton körül. A dolgozók inkább Ausztriában vállalnak munkát, ugyanis ott a hazai bérek többszörösét kereshetik meg.

A tarthatatlan helyzet megoldása érdekében a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdek-képviseleti Szövetsége akciótervet dolgozott ki. Céljuk a vendéglátásban dolgozók itthon tartása – hangzott el az InfoRádióban.

Ausztriában dolgozik a szakképzett munkaerő

Zala megyében és a Balaton körkényén nagyon sok vendéglátós vállalkozó panaszkodik, hogy a nyári szezonra alig talál pincért, szakácsot és a vendéglátásban dolgozó szakmunkást, mert a határ közelsége miatt innen nagyon sokan inkább Ausztriában vállalnak munkát. Mostanra nemcsak a téli síszezonban, hanem kis szünettel áprilistól a nyári hónapokban is.

Akciótervvel akarják a szakácsokat itthon tartani

Ausztriában a vendéglátó-ipari szakmunkások a két-háromszorosát keresik annak, amit itthon kapnak, nagyon sok szakács vállal munkát éppen ezért inkább az osztrák éttermekben, szállodákban.

Keresik a megoldást

A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdek-képviseleti Szövetsége akciótervet dolgozott ki, hogy itthon tartsák a szakmunkásokat. Szakképzéseket szerveznek, pincér-, szakács- és diétásszakács-képzéseket indítanak annak érdekében, hogy ismét legyen hazai munkaerő. A jelentkezőknek nyári szezonális munkát szerveznek Magyarországon, míg télen Ausztriában kínálnak magasabb fizetéssel járó állást. A szakmunkások maguk dönthetnek, hogy a biztos ausztriai munkahelyen dolgoznak-e továbbra is, vagy maradnak Magyarországon.

További cikkek Balaton, munkaerő témákban az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top