Aktuális

Mintegy 6 ezer gyermeket csempésznek be hazánkba

Jelentős terheket ró a magyar gyermekvédelemre a szülői felügyelet nélkül hazánkba csempészett gyermekek ellátása. A Fóti Gyermekotthonban elhelyezett gyerekek száma év végére elérheti a hatezret.

Jelentős nyomás alá került a magyar gyermekvédelem az illegálisan országunkba érkező kiskorúak számának drasztikus emelkedése következtében – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtökön Fóton.

A fotó illusztráció!
A fotó illusztráció!

Czibere Károly a fóti Károlyi István Gyermekközpontban tartott sajtótájékoztatón elmondta: míg 2014-ben 1300 kísérő nélkül, embercsempészek közreműködésével érkező kiskorú “fordult meg” a magyar gyermekvédelemben, az idén az első öt hónapban ez a szám már 2300-ra emelkedett, év végéig pedig várhatóan eléri a 6 ezret.

Az államtitkár szerint a kormány mindenképpen arra törekszik, hogy ezeknek a kiszolgáltatott gyerekeknek megadja a biztonságot, és mindent megtesz azért, hogy érdekeik ne sérüljenek.

2011-ben Fóton 34 férőhelyet létesítettek az ilyen módon Magyarországra jutott gyerekek megsegítésére, mert akkor úgy számolták, évente legfeljebb 20-40 gyermeket kell ellátniuk. Ugyanakkor az elmúlt évben átlagosan 90 gyereket láttak el naponta, idén pedig ez a szám eléri a 250-270-et. Természetesen ez a mértékű létszámnövekedés a Fóti Gyermekotthonra is jelentős terheket ró, amin a dolgozók létszámának emelésével, a körülmények javításával próbálnak segíteni. A kormány a korábban fölöslegessé vált és bezárt gyermek- és lakásotthonok újranyitásának lehetőségét is fontolgatja.

További cikkek Fót, gyerekek témában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top