Aktuális

Női arckép kerülhet az új amerikai tízdolláros bankjegyekre

Ez igazi szenzációnak számít, mert utoljára több mint száz évvel ezelőtt szerepelt női arckép amerikai papírpénzen.

Jacob Lew, az Egyesült Államok pénzügyminisztere hivatalosan csütörtökön jelenti be, hogy az új tízdolláros bankjegyeken Alexander Hamilton alapítóatya helyét, aki 1929 óta látható a papírpénzen, egy jeles nő arcképe fogja átvenni. A pontos személyre és a bankón szereplő szimbólumokra bárki tehet majd javaslatot az interneten, a döntés várhatóan a nyár folyamán fog megszületni.

A pénzhamisítást még nehezebbé tevő, új biztonsági jellemzőkkel felvértezett bankókat 2020-ban fogják bemutatni a nagyközönségnek. Akkor ünneplik a százéves évfordulóját annak, hogy az 1920-ban meghozott 19. alkotmánymódosítás biztosította a nők választójogát.

Az Egyesült Államokban több csoport is lobbizott az elmúlt időszakban azért, hogy száz év után ismét kerüljön női arckép valamelyik bankjegyre. Martha Washington, George Washington neje volt a legutolsó nő, aki szerepelt amerikai papírpénzen, arcképe 1891 és 1896 között díszített reprezentatív ezüst tanúsítvány bankókat. Rajta kívül csak Pokahontasz került nőként amerikai papírpénzre 1865 és 1869 között.

Jelenleg Susan B. Anthony feminista polgárjogi aktivista és az indián Sacagawea arcképe is látható forgalomban lévő egydolláros pénzérméken“Ez egy történelmi bejelentés. Fiatal lányok szerte az országban hamarosan egy inspiráló nőt láthatnak majd a tízdollárosokon” – kommentálta a hírt Jeanne Shaheen New Hampshire-i szenátor.

Női arckép kerülhet az új amerikai tízdolláros bankjegyekre

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top