Aktuális

Jön az új húszezres bankjegy

A tízezres bankjegyek cseréjét tavaly ősszel kezdték, mára a bankók több mint fele új – jól halad a váltás. Ötszázas érmét továbbra sem tervez a jegybank, a húszezresek cseréjére viszont még az idén sort kerítenek.

Tavaly szeptembertől kezdte el a jegybank bevezetni az új, biztonságosabb papírpénzeket, az 1997-ben megjelent sorozat tagjai helyett. A csere folyamata a tízezres bankjegy leváltásával indult tavaly szeptemberben, és azóta számít hivatalos fizetőeszköznek. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Buksza blog kérdésére közölte: jelenleg a forgalomban lévő tízezresek 52 százaléka új bankjegy.

A bankjegycserékre jellemző, hogy a megjelenés utáni hónapokban az új címlet látványosan terjed, később lassabban. Ezután akkor gyorsul fel újra, amikor a jegybank megszabja az adott címlet bevonási határidejét, azaz megmondja, meddig használhatóak törvényes fizetőeszközként. Ilyen dátumot a régi tízezres esetén még nem jelöltek meg.

Jön az új húszezres bankjegy

A tízezres után a húszezrest cserélik le, az új bankjegy bemutatásának és bevezetésének időpontját még nem lehet pontosan tudni. A jegybank a Buksza kérdésére erről azt mondta: 2015 második felében kerül majd sor a fejlesztett 20 000 forintos bankjegyek kibocsátására. Arról, hogy ezután melyik bankjegy következik, csak később dönt az MNB.

Az érmék jóval tartósabbak, mint a bankjegyek, 2008 közepén emiatt döntöttek arról, hogy a kétszázas bankjegyet érmére váltják. Az 500-as fémpénzre váltását nem tervezi a jegybank, a mostani bankjegycserét a jelenlegi címletstruktúrával hajtják végre.

További, hasonló témájú írások az NLCafén:

 

 

 

Buksza blog nyomán

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top