Aktuális

Taxis tüntetés lesz kedd délután Budapesten

Éves szinten hatszázmillió forinttal keresnek kevesebbet a hagyományos taxisok a mobilapplikációkra épülő vállalkozások miatt. Évek óta hiába várják a szabályozó rendeletet, ezért tüntetést szerveznek.

400-500 taxisra számítanak a ma délutáni csendes demonstráción Budapesten az Alkotmány utcában. Nem indulatokat akarnak gerjeszteni, csupán a rendelet megszületését sürgetik.

Jelenleg az 1988-ban megszületett minisztertanácsi rendelet szabályozza a piacot, amit néhányszor módosítottak ugyan, de teljes mértékben elavult, hiszen azóta rengeteget fejlődött a technika. Az okostelefonos alkalmazásokra építve megjelentek a különböző vállalkozások, mint például az Uber és a Wundercar.

Ezekkel a cégekkel kapcsolatban az a taxis vállalkozások kifogása, hogy minden rendeletet figyelmen kívül hagyva működnek, és kárt okoznak Magyarországnak és a taxisoknak is” – mondta Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke. Az Uber által nyilvánosságra hozott adatok alapján Metál szerint a cég másfél éves magyarországi működése csaknem egymilliárd forintot húzott ki a hagyományos taxis vállalkozások zsebéből – írja a vg.hu.

Áprilisban a Nemzetgazdasági hivatal utasítására adóhivatali vizsgálat indult az Uber taxicég ellen. “Az Uber rendszerébe bekapcsolódott magyar sofőröknek – tekintettel arra, hogy Magyarországon végeznek üzletszerű tevékenységet – az általuk szerzett jövedelem után adózniuk kell. Számos visszajelzés érkezett, hogy az Uber rendszerében résztvevők jellemzően nem teljesítik az adókötelezettségeiket, a személyszállításra vonatkozó szakmai követelményeket” – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Időközben már le is zárult az Uber taxis cég sofőrjeit érintő első ellenőrzési sorozat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, és az összes vizsgált Uber-sofőr fennakadt a rostán – tette hozzá.

A tervek szerint kormányrendeletben szabályoznák a piacot. A Világgazdaság információja szerint a taxis rendelet várhatóan szerdán a kormány asztalára kerül, de arra egyelőre nincs biztosíték, hogy el is fogadja a kabinet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top