Aktuális

A püspökök sem úszhatják meg a pedofil botrányt

Ferenc pápa azokat a püspököket is felelősségre vonja, akik tudtak kiskorúak ellen elkövetett szexuális erőszakról, és szándékosan eltussolták az ilyen ügyeket.

Új bírói hatóság létrehozását hagyta jóvá a Vatikánban szerdán Ferenc pápa. A testület olyan püspökök ügyeiben fog eljárni, akik szándékosan eltussolták a kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaéléseket, nem jelentették azokat vagy nem intézkedtek miattuk. Az új hatóság a Hittani Kongregáció égisze alatt fog működni.

A püspökök sem úszhatják meg a pedofil botrányt

Hosszú idő óta követelik a közvetlenül nem érintettek elleni eljárást

Az áldozatok jogait képviselő szervezetek hosszú idő óta követelik egy olyan bíróság megalakítását, amely azon püspökök ügyében is jogosult eljárni, akik nem közvetlenül érintettek a gyermekmolesztálási ügyekben.

A katolikus egyházfő 2013 végén bizottságot alakított az egyház tagjai által elkövetett pedofil visszaélések gyermekáldozatainak védelme érdekében. A most bejelentett hatóság létrehozására ez a – Sean O’Malley amerikai bíboros vezette – bizottság tett javaslatot.

Ferenc pápa bocsánatot kért az erőszak áldozataitól

Ferenc pápa tavaly bocsánatot kért a pedofil papok által elkövetett bűncselekmények áldozataitól. Ez volt az egyházfő addigi legélesebb hangú nyilatkozata, melyet a római katolikus egyházat érintő botrány kapcsán tett.

A papi pedofíliához kapcsolódó ügyek első sorozata több mint tíz évvel ezelőtt került napvilágra, majd a botrány 2010-ben erősödött fel, amikor számos amerikai, írországi, ausztráliai és németországi ügyről rántották le a leplet.

További cikkek pedofília témában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top