Aktuális

Előfizetést szedne a napsütésért

Egy spanyol nő öt éve árul telkeket a Nap felszínén, most pedig pert fontolgat a legnagyobb online áruház ellen, miután a bíróság kimondta: joga van az árusításra.

A Sky News értesülései szerint az 54 éves Maria Duran 2010-ben jelentette be igényét a Naprendszer központi csillagára, amikor azzal a tervvel állt elő, hogy “előfizetési” díjat szedne a napkollektorokat használó háztulajdonosoktól.

Az asszony egy helyi jegyzőnél elérte, hogy elkészüljön a tulajdoni lap, amely őt nevezi meg a Nap tulajdonosaként. Ezután létrehozott egy felhasználói fiókot az eBay-en, ahol négyzetméterenként egy euróért kezdte árulni a Nap felszínét.

Készítsen naplementés fotókat idén nyáron, jövőre lehet, hogy már fizetős lesz! (Fotó: Andersen Dávid)
Készítsen naplementés fotókat idén nyáron, jövőre lehet, hogy már fizetős lesz! – fotó: Andersen Dávid

Az eBay ezt két évig tűrte, majd eltávolították a hirdetéseit, azzal az indokkal, hogy sérti a cég nem anyagi javakról szóló előírásait. Ezzel párhuzamosan Duran fiókját is blokkolták. A nő perrel fenyegette meg a céget, erre pedig nemrég lehetősége is nyílt, miután egy spanyol bíróság elismerte a keresetének létjogosultságát.

A per jövő hónapban kezdődik, Duran asszony pedig több mint hárommillió forintnak megfelelő kártérítést szeretne kapni, mert szerinte az eBay lépése miatt ekkora kár érte. Az eBay megkereste Durant és felajánlotta a peren kívüli megegyezést, ő azonban hajthatatlan volt és továbbra is árusítja a Napon lévő telkeket, igaz, csak saját weboldalán.

Duran elismerte, hogy nemzetközi egyezmény mondja ki, hogy egyetlen ország sem formálhat tulajdonjogot egy bolygóra vagy csillagra, azonban mivel ő magánszemély, saját értelmezése szerint az egyezmény rá nem vonatkozik.

Ti fizetnétek neki a napenergiáért?

További “napos” cikkek az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top