Aktuális

Nem csaltál még adót? Mostantól fogsz!

Gyors, kedvezményes, legális: így megy a pénzmosás Magyarországon.

Júliustól olcsóbb lesz az adócsalás – írja a hvg.hu. Semmilyen trükkről nincs szó, az erről szóló törvénymódosítást maga a nemzetgazdasági miniszter nyújtotta be a parlamentnek. Még 2013-ban indult az adóamnesztia, melynek lényege, hogy az érintett bankoknál legalább 5 millió forintot kell elhelyezni állampapírban, és az adóhatóság nem kérdezi meg, honnan szerezte a pénzt a számlatulajdonos, egyáltalán fizetett-e utána adót. Ez az úgynvezett Stabilitási Megtakarítási Számla (SMSZ), amelyet a közbeszéd eddig is állami pénzmosodának hívott.

Eddig azonban 3 évig nem volt érdemes feltörni a megtakarítást, mivel magas, 32 %-os adót kellett fizetni a számlára utalt pénz és annak hozama után. Idén júliustól mindez változik: egy éven belül 20 százalékos adót kell fizetni, azután pedig már csak 10 százalékos lesz az adó. Könnyen kiszámolható: jóval több pénzed marad így, mintha tisztességesen adóznál minden jövedelmed után. Egyes szakértők szerint a most tervezett törvénymódosítás hatalmas előnyt ad az adócsalóknak, ráadásul ez nem egy alkalmi és határidőhöz kötött lehetőség, hanem a jelek szerint az adórendszer hosszútávú elemeként számol vele a kormány.

Pozitívum, hogy a kormány ezzel az intézkedéssel valószínűleg több adózatlan jövedelmet fog a költségvetés szolgálatába állítani, viszont egy olyan kiskaput nyit, ami az extrajövedelmeket folyamatosan a szürkezóna felé terelheti. A NAV adatai szerint 2015. március 31-ig 8 bankban 708 Stabilitási Megtakarítási Számlát nyitottak, melyekre összesen 45 milliárd 35,2 millió forintot fizettek be. Ez az összeg nagyon kevés ahhoz képest, hogy egyes becslések szerint az Ausztriában, Svájcban és Luxembrugban parkoló anonim betétek összege tavaly alsó hangon meghaladhatta a 700 milliárd forintot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top