Aktuális

Mi lesz veled, Corvinus?

Nem először, de újra és újult erővel röppent fel a Corvinus Egyetem feldarabolásának híre. Szerdán sosem látott tömeg gyűlt össze a hallgatói fórumon, a HÖK-elnök állítja: a 14 ezer hallgatóval együtt mindent megtesznek ennek megakadályozásáért.

Darabokra szedik?

Petíciót és Facebook-oldalt is indítottak a Corvinus Egyetem budai campusának diákjai és oktatói, akik szerdán egy fórumon fogadták meg, hogy nem hagyják eladni a Villányi úti ingatlanokat. Elsőként a VS.hu írt arról, hogy feldarabolják az egyetemet: a kertészettudományi, az élelmiszer-tudományi és a tájépítészeti kart leválasztják, a Villányi úti ingatlanokat pedig eladják, hogy az azért kapott pénzt is a Budai Vár újjáépítésére fordítsák. A “Nem adjuk a jövőt” petíciót egyébként egy nap alatt több mint tízezren írták alá.

Szerdán emiatt fórumot tartottak az egyetemen, ahova a dolgozókon és a hallgatókon kívül meghívták Palkovics László felsőoktatási államtitkárt is. Ő azonban azt üzente: azért nem vesz részt a fórumon, hogy egyelőre nincs miről beszélni, az átalakítások csak 2-3 hét múlva lesznek olyan állapotban, hogy azokat meg lehessen vitatni.

A fórumon elhangzott, hogy az egyetem eddig semmilyen hivatalos értesítést nem kapott még arról, hogy szét akarnák darabolni a kertészettudományi kart, és arról sem, hogy a campust el akarnák költöztetni. A diákok és a tanárok is elmondták a gyűlésen, hogy nem fogják hagyni, hogy a campust elköltöztessék.

Fotó: Europress
Fotó: Europress

A HÖK mindent megtesz

A “Százezren a Budai Campusért” nevezetű Facebook-oldalon többek között azt írják: “Már anyám is oda járt 50 éve, most meg már a lányom is ott koptatja a padokat. Nagyon bízom, hogy a fiatalokban van spiritusz.”

Kaizinger Tamás Töhötöm, a Corvinus Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke közleményt juttatott el a Nők Lapja Cafénak, amiben azt írja: hallgatóként és érdekképviselőként úgy látja, a budai és pesti karok között az elmúlt évben már egyértelműen láthatóak a sikeres integráció jelei. Létező jelenés a “corvinusos életérzés”, amelyet mind a hat kar hallgatói magukénak mondhatnak, és megszűnt a szegregáltság a két campus közös szervezeteinek, rendezvényeinek és tanóráinak köszönhetően.

Azt is írta: közös véleményük, hogy az idén tízéves Corvinusra valamennyi kar egyformán büszke lehet. “A Hallgatói Önkormányzat kijelenti, hogy egyértelműen nem támogatja az egyetem bármely karának bármilyen nemű elcsatolását. Amennyiben a kormányzat hivatalossá teszi a Corvinus átalakításának tervezetét, a Hallgatói Önkormányzat a 14 ezer hallgatóval közösen minden tőle telhetőt megtesz, hogy az integrált intézményi felépítést megőrizze az átalakítás ellenében.”

A Miniszterelnökség szerdán közleményben határozottan cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint a felsőoktatás átalakításával összefüggő bármilyen döntés, vagy tervezet és a Nemzeti Hauszmann Terv finanszírozása, így a budai Vár rehabilitációja között bármilyen összefüggés lenne.

A Kertészeti eladása nem először merült fel. Már 2002-ben is voltak konkrét tervek a Villányi és a Ménesi út közötti terület értékesítésére, illetve az intézmény Gödöllővel való egybeolvasztására. Az akkori szándék azonban megbukott a váratlanul nagy erejű tiltakozó felbuzduláson. Az egyetem tanárai és hallgatói élőláncot szerveztek, és a nagyobb botrány elkerülésére a kormányzat elállt a tervektől, pedig akkoriban még nem egyéb célokra, hanem egyetemfejlesztésre – többek között a gödöllői Szent István Egyetem fejlesztésére – fordították volna a pénzt. A campus területén található a 7,5 hektáros Budai Arborétum, amelynek legrégebbi részét még 1893-ban alapították. Ez a park volt a főváros első és az egyetlen máig is létező, kertészeti oktatásra használt területe. Az arborétum 1975 óta, tehát negyven éve fővárosi jelentőségű természetvédelmi terület.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top