Aktuális

Devizahitelesek: szeptemberig senkit nem tesznek az utcára

Őszig nem lesz kilakoltatás, utána pedig a családi csődvédelem segítheti a hiteleseket.

Szeptember 16. előtt nem lehet az utcára tenni egyetlen devizahiteles adóst sem az elszámolási törvény módosítása értelmében – tudtuk meg az mno.hu-ról. A módosítást azzal indokolták, hogy a családi csődvédelem intézményének szabályozása folyamatban van, az erről szóló törvényjavaslatot a héten nyújtják be. A családi csődvédelem fő célcsoportja a bajba jutott devizahitelesek. Az új törvény várhatóan szeptember közepe előtt fog hatályba lépni.

Jelenleg a devizahiteles törvények alapján összesen 210 ezer végrehajtási ügyet kezelnek, nem lehet tudni, pontosan hány család áll kilakoltatás előtt. A családi csődvédelem célja a fizetőképesség helyreállítása. A tervek szerint először a legkritikusabb helyzetben lévőkön segíthet a javaslat: akiknek a hitelszerződését már felmondta a bank, a végrehajtás pedig az egyetlen ingatlanjukat veszélyezteti. Egyes szakértők szerint viszont azok, akiknek nincs jövedelmük vagy túl nagy a vagyonukhoz képest a tartozásuk, a magáncsőddel sem tudnak megmenekülni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top