Aktuális

A hollandok boldogságának titka: részmunkaidő és testmozgás

Hollandia viszi már jó ideje az első helyet a világ boldog országai között, a statisztikák szerint ennek oka a munkájukban és mozgási szokásaikban keresendő.

Hollandiában a férfiak 26,8 százaléka és a nők 76,6 százaléka dolgozik 36 óránál kevesebbet egy héten. A The Economist elemzése szerint a boldogságuk összefügg a munka struktúrájukkal. Arra következtettek, hogy ezek szerint a nagy bevétel nem vezet feltétlen kiegyensúlyozott élethez, ahogy azt az emberek többsége gondolja. A kevesebb órával természetesen kevesebbet is keresnek, mégis ők érzik magukat a legjobban. Az más kérdés, hogy az, amit ők kevesebb pénznek neveznek, az nálunk egy magas fizetésnek felelne meg.

Összehasonlításképp: a részmunkaidős munka Magyarországon a lakosság 6,3 százalékára jellemző, KSH adatok szerint 247 ezer ember dolgozik 36 óránál kevesebbet egy héten. Az viszont ránk is igaz, hogy a nők körülbelül kétszer gyakrabban dolgoznak részmunkaidőben, mint a férfiak, aminek a magyarázata leginkább a családon belüli szerepekben és a fizetések különbségében van.

Angliában is jobb a helyzet részmunkaidő szempontjából, mint nálunk, bár jócskán lemaradnak a hollandok mögött: a férfiak 10 százaléka, míg a nők 40 százaléka tölt a munkahelyén kevesebb időt. Hollandia azonban még abban is különbözik mindenki mástól, hogy a nőknek ott joguk van a saját munkaidejükről dönteni úgy, hogy emiatt semmilyen negatív következménnyel nem kell szembenézniük. Ha akarják, akkor lefelezik a munkaidejüket, és ettől nem kerül veszélybe az állásuk.

A hollandok boldogságának titka: részmunkaidő és testmozgás

Hollandia nemcsak a részmunkaidőben, hanem a testmozgásban is élen jár: 28 európai ország között az első helyen áll a mozgással töltött órák számában. Az, hogy mindenhová biciklivel járnak a hollandok, biztosan nagyot dob ezen a számon, ezt például igazán eltanulhatnánk tőlük itthon is. Ezzel szemben Magyarországon a KSH felmérése szerint “a lakosság kétharmada (67%) nem sportol még napi 10 percet sem. A legsportosabbak, akik a hét minden napján végeznek testmozgást, a felnőtt népesség mindössze 4,5%-át teszik ki.”

“A rendszeres gyaloglás vagy kerékpározás is igazoltan egészségvédő. Adataink azt mutatják, hogy a gyaloglás csak a lakosság 15%-át nem érinti egyáltalán, a túlnyomó többség legalább napi 10 percet gyalogol. Ugyanakkor a lakosság 53%-ánál a gyaloglással töltött idő egy átlagos napon nem haladja meg a fél órát. A kerékpározás lényegesen ritkább: a felnőttek 60%-a egyáltalán nem használja ezt az eszközt, minden tizedik lakos viszont napi rendszerességgel kerekezik. A kerékpározók több mint fele napi átlagban kevesebb mint 30 percet, míg 15%-uk legalább napi egy órát tekeri a járművét.” Forrás: KSH
 

Meg is van a megoldás, hogy miért olyan boldogtalan a mi népünk: túl sokat dolgozunk, és keveset mozgunk. A munkahelyen eltöltött órák számán talán nem tudunk egyből változtatni, de a mozgást akár már ebben a pillanatban is elkezdhetjük, hogy boldogabbá váljunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top