Aktuális

“A férfiak nem szépülni jönnek” – magyar férfiak plasztikai sebésznél

"Gyakorlatilag kötényhasam volt, és a mellem is úgy nézett ki, mint egy idősebb nőé, aki túl van már pár szoptatáson. A megereszkedett bőrt lehetetlen volt edzésekkel rendbe hozni. Itt jött képbe a plasztikai műtét. Rájöttem, hogy ha sikeresebb szeretnék lenni a párkapcsolatok terén, muszáj lesz tennem valamit" – magyar férfiak meséltek az NLCafénak arról, miért feküdtek plasztikai sebész kése alá.

“Fiatalon abbahagytam a sportolást, és utána rendesen meghíztam. 143 kilós voltam. Miután elkezdtem ellenséges szemmel nézni magamra, rengeteg sporttal és diétával sikerült lefogynom három és fél hónap alatt ötvenhat kilót, csakhogy a sok fogyástól a bőröm rettentően megereszkedett. Gyakorlatilag kötényhasam volt, és a mellem is úgy nézett ki, mint egy idősebb nőé, aki túl van már pár szoptatáson. A megereszkedett bőrt lehetetlen volt edzésekkel rendbe hozni. Itt jött képbe a plasztikai műtét.

Rájöttem, hogy ha sikeresebb szeretnék lenni a párkapcsolatok terén, muszáj lesz tennem valamit”

– magyarázza nekem a 27 éves Gábor, miért is döntött úgy, hogy ilyen fiatalon hasplasztikának, valamint derék- és mellplasztikának veti alá magát. Azt hihetnénk, hogy Gábor története tipikusnak mondható, ám ez egyáltalán nincs így. Míg ő kifejezetten szépülni akart, és az önundor legyőzésén túl az volt a célja, hogy sikeresebb legyen a párkapcsolatok területén, a magukat esztétikai beavatkozásoknak alávető magyar férfiak nagy részének esze ágában sincs szépülni, sőt fiatalodni sem.

“Míg a nők szépülni jönnek, addig a férfiak kipihentnek látszani.

Ők nem akarnak fiatalodni, hanem azt a látszatot akarják kelteni, hogy hiába dolgoznak rengeteget, ők még fiatalok, bírják a strapát, és még sokáig akarnak a szakmában tevékenykedni.”

Ezt már dr. Papp Ildikó esztétikai bőrgyógyász és kozmetológus, a Körúti Orvosi Centrum igazgató-főorvosa meséli, amikor leülünk a rendelőjében beszélgetni. Papp doktornőnek nagyon kevés olyan páciense volt, aki a fiatalabb barátnője/felesége kedvéért vállalkozott az esztétikai korrekcióra. A férfiak főképp az üzleti életben való érvényesülésüket akarják ily módon is segíteni, így nem csoda, hogy a legtöbb páciens az üzletemberek és az ügyvédek közül kerül ki. Olyan szakmáknál számít ez igazán, amelyeknél kiemelt szereppel bírnak a perszonális kapcsolatok.

Amikor körbekérdezem az orvosokat, hogy a pácienseik hány százaléka férfi, nagyon különböző számokat kaptam, mert hivatalos magyar statisztika erről nincs. Abban azonban mind egyetértenek, hogy a nőkhöz képest még jóval kevesebb férfi vállalkozik ilyen beavatkozásra. “A nőket már kiskoruktól arra nevelik, hogy legyenek csinosak, de a férfiaknál ez nincs így” – ad választ a miértre Papp doktornő.

Gábor a beavatkozás előtt és után
Gábor a beavatkozás előtt és után

A legnépszerűbb plasztikai beavatkozások listáját a hajbeültetés vezeti, de a férfiak nem csak ezt kedvelik. Dr. Gacs János, a Budapest Plasztikai Intézet orvosa szerint a menedzserek körében mostanság az ún. “lunch-time treatment”, az ebédidőben végzett beavatkozások, mint például a botox, a hónalji izzadáskezelés, vagy a hialuronsavas ránctalanítás a legnépszerűbbek, de azt nem árt tudni, hogy egy ránctalanító kezelést 3-6 havonta meg kell ismételni. Ezek azonban a műtét nélküli kezelések.

Gacs doktor kollégája, dr. Sobor György szerint a leggyakrabban végzett plasztikai műtét a férfiaknál a gynecomastia, vagyis a nőies emlők korrekciós műtéte, valamint a hasplasztika, az orrplasztika és a szemhéjplasztika. Gyakori még, hogy fogyás utáni korrekcióra érkeznek a férfiak. Bár mostanság divatos téma a pénisznagyobbítás, az erre irányuló beavatkozásokat egyáltalán nem rendelik nagy számban a férfiak, bár az igaz, hogy egyre több az érdeklődő. Viszont a dolog többnyire meg is áll az érdeklődésnél.

A férfi páciensek számáról

Magyarországon egyelőre nem vezetnek pontos statisztikákat a plasztikai beavatkozásokon átesettek számáról, de szerencsére az Egyesült Államokban 1997 óta igen. Az American Society for Aesthetic Plastic Surgery adatai szerint nagyjából tízmillió plasztikai beavatkozást végeztek az USA-ban 2014-ben. Ebből a műtét nélküli beavatkozások esetében a férfi páciensek aránya 10,1 százalékos, míg a műtétes eljárásoknál 9,7 százalék ez az arány. Torzítja a számokat, hogy a hajbeültetést nem számolták, lévén hogy azzal olyan sokan foglalkoznak Amerikában, hogy nem tudtak pontos adatokat szerezni róla. Azt is beszámítva a férfiak aránya valószínűleg néhány százalékkal magasabb lenne. Annyi azonban biztos, hogy 1997 óta 273 százalékkal növekedett a férfi páciensek száma, és úgy fest, hogy ez a trend tovább folytatódik.

Aki csak nyak fölött plasztikáztat

A nők esetében a plasztikai kezelések nagy áttörését a szilikonmellek divatja hozta meg, és ugyan létezik férfiak számára mellizomnövelő kezelés, a pasik között egyelőre a nyak fölötti beavatkozások viszik a prímet. Miklós, a 43 éves budapesti ingatlanos is így van ezzel: két év leforgása alatt három beavatkozást végeztetett az arcán. “Volt közte Scarlet mikrotűs, rádiófrekvenciás arckezelés, botox és silhouette soft arcemelés felszívódó szálakkal” – magyarázza a férfi, aki láthatóan otthonosan mozog a szakkifejezések terepén.

“Én régebben is odafigyeltem magamra, drága, jó márkájú krémeket használtam. Aztán a korral eljutottam egy olyan pontra, amikor a krém már nem volt elég, és ezért akartam ezeket a dolgokat kipróbálni. Saját magam egyik legszigorúbb kritikusa vagyok. Nyitott vagyok az új eljárások irányába, és persze az is igaz, hogy örökké elégedetlen vagyok magammal.”

Amikor megkérdezem, nem tart-e attól, hogy túlságosan rákattanhat a plasztikai beavatkozásokra, és tervezi-e, hogy az arcán kívül más területeket is kezelésbe vetessen, Miklós határozottan leszögezi, hogy amíg működik a dolog természetes úton, sporttal és diétával, addig esze ágában sincs orvoshoz fordulni, viszont az is igaz, hogy ma már nem tart attól sem, ha szakember segítségét kell kérnie. “Viszont nagyon fontos szempont, hogy lehetőleg ne járjon sebbel és komoly műtéttel” – teszi még hozzá.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

“A férfiak egyszerűen borzasztóan félnek a fájdalomtól” – mondja Papp doktornő.

Ez lehet a magyarázata annak, hogy ugyan a műtétek iránt is nagy az érdeklődés, mégis nagyon kevés érdeklődő hajlandó kés alá feküdni. Persze itt is akadnak kivételek, mint például a has-, derék- és mellplasztikán átesett Gábor, aki küzdősportos múltjának köszönhetően egyáltalán nem tartott a fájdalomtól, de az esete egyáltalán nem jellemző. Miklós már nem szégyelli bevallani, hogy pokolian félt a rá váró fájdalomtól: “A silhouette soft beavatkozásra eléggé rástresszeltem. Kiizzadtam magamból pár liter folyadékot, és majdnem eltörtem a saját ujjamat, annyira kapaszkodtam. Pedig ez inkább stressz volt, mint fájdalom.” Úgy érzi, a következő beavatkozásnál már élni fog az altatás lehetőségével annak ellenére, hogy a nők ebben az esetben mindig meg szoktak elégedni a helyi érzéstelenítéssel.

Amikor a cikkre készülve körbenéztem a neten, és olyan magyar nyelvű fórumokat kerestem, ahol férfiak vitatják meg a különböző eljárások kapcsán szerzett tapasztalataikat, meglepő módon a választék elég gyér volt. Ezzel szemben a nők sokkal nyíltabban, és sok helyen vitatkoztak, vagy akár konkrétan orvost is ajánlottak egymásnak. Úgy tűnt, a férfiak inkább titkolják, ha plasztikai beavatkozáson estek át, és nem igazán beszélgetnek róla.
 

Sobor doktor szerint ez nagymértékben személyfüggő, és mindkét esettel gyakran találkozik: “Általában a fiatalabbak azok, akik nem titkolják, bátrabban felvállalják környezetükben. A középkorúak, idősebbek azok, akik a munkahelyen, baráti körben nem hozzák nyilvánosságra, hova is mennek a szabadságuk alatt.”

Dr. Sikos Géza, hajbeültetés-specialista szakorvos munkájából adódóan többféle korú pácienssel dolgozik, és valóban vannak köztük olyanok, akik arra törekszenek, hogy ne legyen túl feltűnő, hogy műtéten estek át. “Gyakori trükk, hogy a beavatkozások után elmennek hosszabb időre szabadságra, így a hosszú kimaradás miatt nem annyira feltűnő a változás.” Hozzá például kifejezetten ritkán érkeznek ajánlásra vendégek, ami leginkább annak köszönhető, hogy a páciensei még a barátaik előtt sem beszélnek erről.

A fiatalok esetében azonban már más a helyzet. Papp doktornőnél például rendszeresen előfordul, hogy a páciensei egy idő után elküldik hozzá a haverjaikat is. Ebben Miklós is megerősít: “Egy darabig én sem meséltem erről senkinek, ám miután egyszer elmondtam a barátaimnak a dolgot, hirtelen ők is kitárulkoztak, és az egyik elmesélte, hogy ő is hajbeültetésre készül, a másik meg valami mást tervez… Egyszerűen csak meg kellett törni a jeget.

Jelenleg még az a helyzet, hogy ha férfi vagyok, akkor macsónak kell lenni, és ha macsó vagyok, abba a képbe nehezen fér bele egy plasztikai műtét vagy beavatkozás. Szerintem, ahogy a két nem egyre jobban közeledik egymáshoz, ez az előítélet is el fog tűnni.”
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top