Aktuális

Mese a lányról, aki örök hűséget fogadott a sakknak

Amikor a 29-es busz fedélzetén azon izgulok, hogy a hangosan nyögő gépjármű vajon képes lesz-e megmászni a Pusztaszeri út lejtőit, még nem sejtem, hogy az ajtó, amin tíz perccel később bekopogtatok, egy mesébe vezet át, aminek főszereplője egy különleges kislány, a ló, a futó, a bástya és 64 kocka. A mesébe illő történet a most 87 éves sakkmester, Sinka Brigittáé.

Egyszer volt, hol nem volt egyszer egy fénylő szemű kislány, aki legszívesebben édesapja mellett sertepertélt, aki fiaival és legjobb barátjával csapott össze az összeeszkábált fekete-fehér táblán. Ahogy a bábuk elhulltak, a kislány boldogan összeszedte őket, ruhákat varrt nekik, játszott velük, és közben akaratlanul is elleste, hogyan lép a ló, a bástya és a többi bábu.

Bici néni

Amikor édesapja barátja hirtelen meghalt, testvérei pedig kirepültek a családi fészekből, apja játszótársa ő lett. Nem telt bele sok idő, akkora tudást szívott magába, hogy még a helyi plébánost is elruházta, aki felhívta a szülők figyelmét a lány kivételes tehetségére. A lelkipásztor ezt nagyon komolyan gondolta, még hozzájárulását is adta ahhoz, hogy a fiatal lány egy gardedám kíséretében kocsmába járjon, ahol a sakkpartikat játszották.

Bici néni

Ösztönből, ésszel játszott, tankönyvből csak később próbált okosodni, de az agya képtelen volt befogadni a sok okosságot, újra és újra visszatért a berögzült lépésekhez. Játszani csak télen tudott, az év többi részében elég feladatot adott a 15 hektáros békésszentandrási birtok, ahol a felnőttek árnyékában ő is keményen dolgozott; iskolába naponta 1,5 kilométert gyalogolt; a templomharang kongatásához pedig naponta háromszor megtett ugyanennyi kilométert. Gondolatai persze csak a lépések körül forogtak, alig tudta kivárni, hogy újra farkasszemet nézhessen apjával a varrógépből átalakított sakktábla, és saját kezűleg esztergált bábuk fölött. 1947-ben a szarvasi újságban írtak is róla: egy csapatmeccsen legyőzött egy férfit, 14 partiból ő volt az egyetlen, aki szülővárosa csapatából nyerni tudott.

Bici néni

Még húsz éves sem volt, amikor életre szóló döntést hozott: útnak indult, kifelé a szegénységből. Karrierről álmodott, az udvarlókból nem kért – örök hűséget fogadott a sakknak. Szülei nem tartották vissza, biztatták, a sakk segítségével próbáljon meg munkát találni magának. Megfogadta.

Hamarosan a szolnoki MÉH-hez kerül, ahova a telep igazgatója azért vette fel, mert tudott sakkozni. Bár tapasztalatlan volt, eszes gondolkodásának köszönhetően hamar kiismerte a mély vizet, és megértette, mekkora kincset adott kezébe a sakk: gondolkodásra tanította, ami újdonsült munkahelyén sem hagyta cserben. Nemcsak a fekete-fehér mezőkön látta át a lehetséges lépésvariációkat, de a kereskedelemben is. Gyors és bravúros problémamegoldó képességének köszönhetően előbb adminisztrátor lett, aztán revizor, a MÉH képviseletében pedig sakkpartikra járt: a hulladékgyűjtésben jeleskedő iskolákban játszott a lelkes kisdiákokkal.

Bici néni

Szolnok után Hatvan, Gyöngyös, Eger és végül Budapest volt a következő állomás, ahova 1952-ben érkezett. Dolgozott, sakkozott és hazai versenyeken is elindult – aztán jött az olimpia, amit Hollandiában rendeztek. Az életét tette fel erre a lehetőségre, ám a sors más terveket szőtt: amikor a csapat Hollandiába utazott, az ő útlevelét elnyelte a föld. Csak egy héttel később tudott a csapat után utazni, ahol a belga versenybíró már nem engedte játszani. Vigasztalhatatlan és csalódott volt, ám a hollandok megszánták, szimultán versenyt rendeztek, ahol ő is játszhatott – egyszerre hat táblán. Ez a játék aztán mindent megváltoztatott, megtörtént a csoda: magával ragadta a szimultán sakk. Hollandia után Gödöllőn már 103 játékos ellen játszott egyszerre.

Bici néni

A sors úgy hozta, hogy a második olimpiára sem juthatott ki 1960-ban: az NDK játékosát nem engedték indulni, így az egész keleti blokk bojkottálta a versenyt. Ez újra hatalmas törés volt az életében, de ekkorra már a szimultán sakk teljesen elcsavarta a fejét.

Bár férjhez soha nem ment, a sakkozást mégis ahhoz a kellemes érzéshez hasonlítja, amikor egy nő az oltár előtt áll: izgatott, boldog és feldobott. Annyira hajtja a játék élménye, hogy Székesfehérvárott két napon keresztül 227 emberrel játszott kétszer 5 óra alatt. A partik után vibrál, nem jön álom a szemére.

Ma több mint 12 ezer nyilvántartott szimultán partinál tart, a cél pedig a Guinness Rekordok könyve, ahova 13 600 partival szeretne bejutni. A rekordot még Juan Capablanca kubai világbajnok tartja 1942-ból, ő 13 545 partival lett rekorder.

Bici néni

A mesének persze itt még nincs vége, bár a kislányból az évek során Bici néni lett, és az egészsége is keményen próbára tette már, a szeme pont úgy csillog, mint a régi fotókon, a sakk iránti szerelme pedig mit sem fakult. Naptára teljesen betáblázva, várják őt a gyerekek, akikkel ingyen, rendszeresen szimultánozik: gondolkodásra és az életre tanítja őket.

Nézd meg ezt is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top