Aktuális

Gyerekek halnak meg a vízhiány miatt

Földünk lakossága és a bolygó vízigénye folyamatosan növekszik, a vízhiány ma már minden kontinenst érint. A tiszta ivóvíz hiánya miatt minden 20. másodpercben meghal egy gyerek.

Megkongatta a vízügyben a vészharangot a Világgazdasági Fórum – olvasható a hirado.hu-n. Az ENSZ adatai szerint a vízfelhasználás növekedése a lakosság növekedési ütemének kétszerese volt az elmúlt században. Ma közel 1,8 milliárd ember nem jut tiszta ivóvízhez, 2,5 milliárd ember pedig a legalapvetőbb higiéniai feltételeket is nélkülözi. Emiatt a világon minden 20. másodpercben meghal egy gyerek.

Jelenleg Ausztrália az első, Afrika a második legszárazabb terület. Megoldást jelenthet a tengervíz édesvízzé átalakítása, de ez nagyon drága művelet, mint ahogyan az ivóvíz szállítása sem olcsó. A legnagyobb vízhiánnyal küzdő országok alatt feltételezhetően hatalmas vízkészlet rejlik, de ennek kitermelésére önerőből nem képesek. A jövőben komoly feszültséggócok alakulhatnak ki a víz miatt, a vízügyi konfliktusok már eddig is okoztak humanitárius katasztrófákat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top