Aktuális

Érettségi 2015: Seneca, Bodor Ádám, Tóth Árpád és Jékely a magyar vizsgán

Első feladatként egy irodalomtörténeti mű bevezetőjének értelmezését kapták a középszinten érettségizők. A vizsga második részében egy Seneca-idézet, egy Bodor Ádám-novella elemzése vagy Tóth Árpád és Jékely Zoltán egy-egy versének összehasonlítása közül választhattak.

Grendel Lajos 2010-ben megjelent A modern magyar irodalom története című irodalomtörténeti munkájának bevezetőjét kapták a középszinten érettségizők szövegértési feladatként – írja az Eduline.  A két és fél oldalas szöveg elolvasására, értelmezésére és a tanulmányhoz kapcsolódó kérdések megválaszolására összesen 60 percük volt a diákoknak. Összesen 12 kérdésre kellett válaszolniuk az érettségizőknek, így például arra, mi a szerző álláspontja az irodalom és a történelem viszonyával kapcsolatban. A portálnak nyilatkozó szaktanár szerint a szöveg nem volt könnyű, és nem volt egyértelmű minden hozzá kapcsolódó kérdés, de összességében meg lehetett oldani a feladatot.

A szövegértési feladatsor szaktanár által kidolgozott, nem hivatalos megoldásait itt találjátok.
Itt vannak az első infók a magyarérettségiről

A vizsga második részében

  • az időhöz való viszonyról kell érvelniük a diákoknak egy Seneca-idézet alapján,
  • vagy Bodor Ádám Állatkert című novelláját kell elemezniük,
  • vagy Tóth Árpád Elégia egy rekettyebokorhoz és Jékely Zoltán Az ég játékai című versét kell összevetniük. 

Ezek a szerzők a kétszintű érettségi 2005-ös bevezetése óta még nem szerepeltek a középszintű magyarérettségi írásbelijén. A novellaelemzés ugyanakkor nem számít meglepetésnek. Az Eduline szerint jól látható trend az utóbbi években, hogy ha novellát is kapnak a diákok, általában kortárs vagy olyan XX. századi szerző művét választják a tételkészítők, aki nem része a törzsanyagnak.

Az esszé feladatok nem hivatalos, szaktanár által kidolgozott megoldását itt találjátok. Az Eduline által felkért szaktanár nem teljes fogalmazásokat írt, hanem a legfontosabb szempontokat, elemeket emelte ki.

A magyar nyelv és irodalom középszintű írásbelije 240 perces. A vizsgázóknak két feladatlapot kell megoldaniuk, a szövegértési feladatlap esetében 60 perc, a szövegalkotási feladatlap esetében pedig 180 perc áll a rendelkezésükre. A szövegértési feladat szövege általában egy esszé, ismeretterjesztő tanulmány, publicisztikai mű vagy annak részlete. A feladatok megoldása általában a kérdésre adott válasz szöveges kifejtése, esetenként megadott válaszvariációk közötti döntés.

A szövegalkotási feladatlapnál a vizsgázók három eltérő típusú, műfajú és témájú szövegalkotási feladatból választhatnak, melyről 500-1500 szó terjedelemben kell beszámolniuk. Az esszéfeladat megoldására legfeljebb 60 pontot lehet kapni – a tartalomra 20, a szerkezetre és a felépítésre 20, a nyelvi minőségre szintén 20 pont jár. Helyesírási hibákkal a középszintű magyarérettségin 15 pontot lehet veszíteni, a rendezetlen íráskép miatt pedig 3 pontot vonhatnak le a tanárok. Helyesírási szótárt használhatnak diákok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top