Aktuális

Illatos úti szeméttelep: május végére elszállítják a legveszélyesebb anyagokat

Csütörtökön megkezdték, de másnap máris szüneteltették a veszélyes anyagokat tartalmazó hordók elszállítását az Illatos úti szeméttelepről. A hétvégén ugyanis nem lehet vis maior helyzetekkel foglalkozni. A folytatásról a Pest Megyei Kormányhivatalt kérdeztük.

Múlt csütörtökön megszületett végre a döntés, mely szerint “azonnal” meg kell kezdeni a veszélyes vegyi anyagokkal teli hordók elszállítását a korábbi Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyéről. Minderről dr. Tarnai Richárd, Pest megyei kormánybiztos számolt be a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján. A kormányzat döntését mindenki üdvözölte, köztük a Greenpeace is, melynek szakértője, Simon Gergely korábban többször hangsúlyozta: az Illatos úton vegyi katasztrófa fenyeget. 

Illatos úti szeméttelep: Május végére elszállítják a legveszélyesebb anyagokat tartalmazó hordókat

veszélyes hulladék elszállítását csütörtökön meg is kezdték, azonban mindössze egyetlen teherautónyit vittek el aznap a dorogi hulladékégetőbe. Ez egész pontosan 2 tonnát jelent a 2200 tonna szemétből. Pénteken a kormánybiztos az RTL Klub híradójában azt mondta: “munkaszüneti napokon senkit nem kényszeríthetnek munkavégzésre”. Vis maior helyzet ide vagy oda, tehát az akció még aznap le is állt. 

Ugyanezen a napon az InfoRádióban, szintén a kormánybiztos részéről elhangzott az is, hogy a legveszélyesebb anyagokat tartalmazó hordók elszállítását május végéig befejezik. A többire közbeszerzést írnak ki.

Kíváncsiak voltunk, folytatják-e ma a katasztrófahelyzet elhárítását. Ezzel kapcsolatos kérdéseinkre a Pest Megyei Kormányhivataltól az alábbi választ kaptuk:

Folytatódik az Illatos úti veszélyes hulladékok elszállítása. A mai napon megtörténik a nem üzemi gyűjtőhelyen tárolt hordók fóliával történő lefedése, rögzítése, vagyis a szállításra való előkészítésük. A munkások vegyvédelmi ruhában, porálarcban, vegyi kesztyűben, szemüvegben végzik a munkát. Légzésvédelmi szempontok miatt négyóránként váltják egymást. Már ma szállítanak el hordókat a telephelyről, s a következő napokban a munka folytatódni fog. A Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről május 31-ig kell elszállítani azt a 991 hordót, amely a legveszélyesebb anyagokat tartalmazza.”

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top