Aktuális

Nepáli földrengés: hegymászó-felszerelése nélkül maradt Török Zsolt

A nepáli földrengést követő lavina a sátrát és a teljes felszerelését elsodorta: a Mount Everest alaptáborában rekedt Török Zsolt aradi hegymászó – közölte szerdán Török Zsolt román hegymászótársainak a Facebook-bejegyzései alapján a maszol.ro portál.

Marius Iliescu bejegyzése szerint Török Zsoltnak csak a rajta lévő ruhái maradtak meg, és a hegymászó még mindig az alaptáborban van. A nepáli földrengés utáni lavina a teljes felszerelését tönkretette vagy szétszórta egy óriási területen. “Az egyik hegymászóbakancsát a sátor egykori helyétől 500 méterre találta meg” – írta Iliescu. Hozzátette, az Everest meghódítása szinte lehetetlenné vált, mert egyetlen serpa sem akar már a hegyre mászni.

A román hegymászó szerint Török Zsolt lábát megviselte az egyes táborban töltött hosszú idő, és nem tud legyalogolni Lukláig, ezért azt próbálja elérni, hogy a biztosítása ellenében helikopterrel szállítsák Katmanduba. Hozzátette, a tragédia után amúgy is csillagászati árakra szöktek a luklai repülőjegyárak.

Nepálban maradt

Török Zsoltot a Mount Everest oldalában találta a szombati nepáli földrengés és az általa előidézett lavina. A hegymászó keddig az egyes táborban tartózkodott, ahonnan helikopterrel szállították le az alaptáborba. Egy másik román hegymászó, Iustin Ionescu bejegyzéséből kiderült, a négy romániai hegymászó közül már csak Török Zsolt maradt az alaptáborban, a többiek elindultak lefelé. Ionescu fényképeket is közölt az alaptábor sátormaradványai között álló Török Zsoltról. Mint közölte, az aradi mászónak csak hosszas keresgélés után sikerült megtalálnia az iratait és a pénzét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top