Aktuális

Járványként terjed az erőszak az ebola által sújtott térségekben

Nyugat-Afrikában tavaly eddig soha nem tapasztalt mértékben szedte áldozatait az ebola. A WHO szerint közel 25 ezer ember fertőződött meg a vírussal, akik közül tízezren nem élték túl a vérzéses betegséget. A rettegett kór áldozatainak többsége nő, de a járvány lecsengésével a túlélő nőknek sem lett könnyebb az életük.

A nőket jobban érintette a halálos ebolavírus, mint a férfiakat, a megfertőzési arányuk 56 százalék volt szemben a férfiak 44 százalékos esélyével. Ez nagyrészt azzal magyarázható, hogy az egészségügyi dolgozók jelentős része nő, illetve ők gondozták beteg hozzátartozóikat is, mosdatták a halottakat – állítja az ENSZ és a UNICEF is.

A nőket különösen sújtották a kór és következményei

Magát az ebolát rengeteg nő szenvedte meg. Különös veszélyeztetettségüket fokozta, hogy a vírus szexuális úton is terjed, és sok nő egyszerűen nem tudta, hogy ügyelni kell a védelemre, vagy nem tudta megakadályozni, hogy férje, partnere óvszer nélkül éljen vele nemi életet. Sőt vélhetően nem volt ritka, hogy megerőszakolták őket.

A terhes nőket ráadásul ha megfertőződtek, sok helyütt, mint Sierra Leonéban, meg sem próbálták kezelni az amúgy is túlterhelt és eszközhiánnyal küzdő klinikákon. Mivel várandósságuk miatt túlélési esélyeik alig voltak, sokukat ellátás nélkül magukra hagyták meghalni. Hogy az utánuk maradt nagyobb gyerekeik, így születő árvák sorsa mi lett, csak találgatni tudunk.

Fotó: John Moore/Getty Images
Fotó: John Moore/Getty Images

Éhezés és erőszak jár a járvány nyomában

Az ebola nem távozott nyom nélkül. Éhínség, szegénység és erőszak jár a nyomában. Az érintett területeken a legtöbb nő a mezőgazdaságban dolgozott, különösen vidéken. A tömeges halálesetek, a betegen töltött időszakok, és a megfertőződéstől való félelem miatt drámai az élelmiszer-termelés visszaesése Nyugat-Afrika számos régiójában.

Az ENSZ szerint az ebola nyomában járó gazdasági gondok csak tovább súlyosbították a nők elleni erőszakot. A nemi erőszakos esetek száma robbanásszerűen megnőtt a térségben. Ráadásul az ebolából felépült, de még fertőző betegek gumióvszer nélkül folytatott szexuális kapcsolatai miatt a járvány újból kirobbanással fenyeget. Így történhetett az, hogy bár Libéria azt remélte, heteken belül ebolamentessé nyilváníthatják az országot, Monroviában újabb fertőzöttet találtak: egy meggyógyult ebolás beteg feleségét.

Az egészségügyi ellátórendszerbe vetett bizalom csökkent a súlyos ebolajárvány miatt. Az emberek többsége egyszerűen fél kórházba menni. A kaotikus állapotok, az egészségügy túlterheltsége és az orvoshiány miatt sokan úgy vélik, az egészségügyi intézményekben megfertőződhetnek, így nem fordulnak orvoshoz, ha betegek, és a várandós nők is ritkábban jutnak el a terhességi szűrővizsgálatokra, sőt kevesebben mernek kórházban szülni, mint korábban.

A járvány elmúltával lassan kezd helyreállni a rend az ebola sújtotta területeken. Az iskolák is újra kinyitottak, azonban a károk szinte felmérhetetlenek.

Fotó: John Moore/Getty Images
Fotó: John Moore/Getty Images

Hatástalanítható az időzített bomba?

Szakértők szerint a vírus csak visszahúzódott, bármikor újabb járvány törhet ki egy-egy fertőzött állat elejtése vagy elfogyasztása miatt. Annyit már tudnak, hogy a mostani járvány első áldozata egy kisgyerek volt, aki a dzsungel szélén élt, és gyümölcsevő denevérek ürülékétől fertőződött meg.
Orvoscsoportok, etológusok keresik az esőerdőkben a vírus gócpontját, és azt kutatják, milyen állatok hordozzák a tízezer ember és a gorillapopuláció felének halálát okozó vírust.

A kór elleni védőoltások fejlesztése tart eközben, már a fejlesztésben legelőrébb járó oltóanyag klinikai tesztjeinek utolsó, harmadik fázisát kezdték pár hete. Ha a vakcina hatékonynak bizonyul, az a megelőzés első eszköze lesz az ebola történetében – hangsúlyozta a WHO főigazgatója.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top