Aktuális

Vasárnapi zárva tartás: Trükkök és kötelező OKJ-s képzés a családtagoknak

A vasárnapi zárva tartás alaposan felkavarta a közvéleményt is, a szakmát is. Ráadásul azóta egymást követik az újabb és újabb változások, szabályok. Van, amit már visszacsinálna az állam, és van, amit bevezetne. Lista a jelenlegi dilemmákról, ötletekről. És a bonyodalmakról.

1. Mi lesz a balatoni településekkel?!

Levélben fordult Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez a helyi önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség, kérve, hogy a kiemelt üdülőkörzetekben május elejétől szeptember végéig mentességet kaphassanak az üzletek a vasárnapi kötelező zárva tartás alól. Az illetékes tárca kész finomítani a rendeleten, “igény esetén” – mondta el a sonline.hu-nak Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára. Ugyanakkor szerintük nem lesz probléma akkor sem, ha mégsem változnak a szabályok. “Nem gondolom, hogy a Balaton partján komolyabb ellátási problémák keletkezhetnek a szezon során a vasárnapi zárva tartás miatt. Egyrészt lesznek nyitva tartó üzletek, másrészt remek szabadidős programok vannak a Balatonnál is, a vasárnapot nem kell feltétlenül bevásárlással tölteni.”

Fotó: MTI/MTVA/Szigetváry Zsolt
Fotó: MTI/MTVA Szigetváry Zsolt

 

2. OKJ-s képzés a dolgozó családtagoknak?!

Most, hogy már tudjuk, ki számít családtagnak és ki nem, kiderült, hogy iskolapadba kellene küldeniük a rokonaikat az élelmiszerkisbolt-tulajdonosoknak, ha nyitva akarnak tartani vasárnap – írja a nol.hu. Egy rendelet szerint ugyanis az eladó csak szakképzett munkavállaló lehet. Az NGM a lapnak jelezte; a rendelet átdolgozás alatt van, a tárca pedig néhány héten belül előállhat egy módosítással. Kijátszani persze – ahogy oly sok mindent – ezt is ki lehet. Ha a dolgozó például azt állítja: ő csak a pénztárban dolgozik, már meg is úszhatja a tulajdonos a büntetést. A szabály ugyanis a pénztárosokra és az árufeltöltőkre például nem vonatkozik.

3. Trükkhegyek

A hvg.hu írta meg annak a nőnek az esetét, akit az egyik boltban úgy szolgáltak ki, hogy az hivatalosan zárva volt. Máshol a dolgozók ellenőrzés esetén azonnal takarítókká, netán árufeltöltővé változtak. Megint mások a büntetések elkerülése miatt megváltoztatták a cégformát. Ha ugyanis betéti társaságot csináltak a kft.-ből, kültag lehetett az addigi dolgozóból, akinek a munkavégzésébe tulajdonosként már nem köthetnek bele a hatóságok.

4. Tanácstalanság a köbön

Javában zajlik a tesztidőszak a bevásárlóközpontokban található mozik és éttermek tulajdonosai számára. Nem valószínű, hogy mostanra el tudták dönteni, mi legyen velük vasárnaponként, hosszú távon. Ott, ahol az üzletek fele vagy több mint fele kinyit, nem kérdés. Azokon a helyeken már annál inkább, ahol minden kihalt.

5. Meghosszabbított nyitva tartás

A fővárosban és vidéken több üzletben is korábban nyitnak ki, illetve egyes napokon később zárnak be. Csütörtökön, pénteken és szombaton Budapesten például 22.00-ig intézhetjük a bevásárlásainkat.

5+1. Ami nem változik

Még mindig nem kérdezte meg senki a munkavállalókat arról, előnyös-e számukra ez a változás. És nem mérték fel (hivatalosan legalábbis) a rendelet támogatottságát a lakosság körében sem.

 

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top