Aktuális

Segítség! Lop a mobilom!

Év eleje óta újfajta telefonos csalással fosztogatják a magyar előfizetőket nemzetközi telefonos bűnbandák. Több tízezer forintunk is bánhatja, ha visszahívjuk az ismeretlen hívószámot.

Lassan mindenkinek van már olyan ismerőse, akit ismeretlen, jellemzően +235-ös kezdetű hívószámról hívott fel valaki, majd – még mielőtt fogadhatta volna a hívást – a hívó fél máris letette.

Ilyenkor persze sokan engednek a kíváncsiság ősi ösztönének és visszahívják a híváslistában eltárolt, gyanúsan hosszú telefonszámot, hogy megtudják, mit akart a hívó. Ez úton is javasoljuk nekik, ne tegyék: a titokzatos idegen csak egyet akar, de azt nagyon, a gyanútlan visszahívó pénzét.

Elsőre értelmetlennek tűnik a dolog: itthonról nem lehet emelt díjas hívásokat indítani külföldre, ezért senki nem tud kaszálni azon, hogy afrikai számokat hívunk vissza. Mivel azonban sokan kapnak ilyen hívást, mégiscsak megérheti a csalóknak.

Mi a lényeg?

Az index.hu cikke szerint a csalás alapja az, hogy a nemzetközi vonalak nincsenek ingyen. Addig minden rendben, amíg itthon vagyunk, a szolgáltató használja a saját hálózatát, viszont azzal is kezdeni kell valamit, amikor külföldre, külföldről telefonálunk. Ilyenkor kellenek olyan nemzetközi szolgáltatók, akik elviszik a hívást a külföldi célpontig.

Ahhoz viszont, hogy a rendszert kijátszó csalók ezen az egészen keressenek, el kell érni, hogy hívják őket. Erre szakszó is van, a japán wangiri, azaz: egyet csörgetek, aztán leteszem. Ma már bárki vehet magának hívószámot az interneten olcsón, pár kattintással, ezt teszi a csaló is. Számítógéppel, listáról vagy véletlenszerűen rengeteg telefonszámot megcsörget azért, hogy visszahívják.

Ha valaki például +235-tel kezdődő számról, Csádból lát egy hívást a telefonján és visszahívja, felépül egy nemzetközi vonal. Mivel a nemzetközi elszámolás percalapú, ha csak egy másodpercre visszahívott valaki egy ilyen számot, már egész percért fizet. Egy magyarországi hívás Csádba, ami a 6. zónában van, percenként ötszáz forintba is fájhat.

Sokan kaszálnak rajta

Magyarország és Csád között nincs közvetlen kapcsolat, nincs kábel, ami pont bennünket kötne össze. A hívás először kimegy valamelyik szomszédos országba, amit pénzért továbbít (átlag 50 forintért) mondjuk Ausztriából valamelyik szolgáltató a németországi elosztóközpontba. Az szintén pénzért továbbítja (újabb 50 forint; amit az előző szolgáltató áll) Csád felé. A láncban sok szolgáltató lehet, mind leemeli a maga hasznát.  A számtartomány tulajdonosa (+235 XXXXX), is megtart magának mondjuk 180 forintot azért, hogy továbbítja a hívást az interneten vett szám tulajdonosáig.

Segítség! Lop a mobilom!

A csaló olyan feltételekkel vette meg a normál hívószámot a tartomány tulajdonosától, hogy a bejövő nemzetközi hívások fennmaradó összegéből részesedést kap. Aki elérte, hogy visszahívják, 140 forintot tehet zsebre abból az 500-ból, amit a magyar szolgáltató kifizetett azért, hogy létrejöjjön a hívás.

Ráfizető szolgáltató

Egy emelt díjas szám (PRS – premium rated service) és egy “beépített” nemzetközi szolgáltató tovább növelheti a telefoncsalók hasznát. Mivel itthonról tilos és technikailag is lehetetlen emelt díjas számot hívni, ez Magyarországról mindenképpen egyszerű, bár így is drága hívás lesz, a magyar szolgáltató viszont kénytelen lesz kifizetni a teljes költséget, amiből a csaló is részesül.

Ha a csaló ráadásul összejátszik valamelyik nemzetközi szolgáltatóval, akkor a szolgáltató megállítja a hívást (pl. zenét játszik), mielőtt az célba érne, azaz sok továbbító már nem veszi le a hasznát. Ilyenkor lehet akár 400 forintot is zsebre tenni az eredetileg 500-as hívásból.

A legszemetebb lehúzási forma az, ha a csalók felveszik a hívást, de a csengetés hangját játsszák be. A gyanútlan ügyfél ilyenkor percekig vár arra, hogy valaki felvegye, miközben pörög a többszázas percdíj.

Külföldön csak óvatosan!

A magyarországi előfizetőket nehezen érheti kár, a szolgáltatók alapos kivizsgálás után méltányosságból állják az ilyen csaló hívások költségeit az előfizetők helyett. A korlátozás viszont, hogy emelt díjas számot lehet hívni, csak Magyarországon érvényes.

Ezért ha az előfizető például Ausztriában van és roamingol, a csalók megcsörgetik, ő pedig visszahívja a számot, nagyon-nagyon sokat fog fizetni, mivel a magyar szolgáltató a teljes költséget kifizette a roamingszolgáltatónak. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top