Aktuális

A biztonsági őrök országa lett Magyarország

Csütörtöki hír, hogy biztonsági őrök vertek meg egy rákbeteg férfit a Nyugatinál. Múlt héten a Merényi kórháznál is történt egy hasonló eset. Ezek nyilvánvaló túlkapások, de mit tehet meg egy biztonsági őr? Hogyan képzik őket és hogyan vizsgálják az alkalmasságukat?

J. Ernő a Nyugati pályaudvar egyik padján ült csütörtök hajnalban, amikor hirtelen négy biztonsági őr lépett oda hozzá – számolt be róla a tv2 hírműsora. Hajléktalan cigánynak nevezték, majd ütni-verni kezdték, még a fogát is kirúgták. Ha pedig mindez nem lett volna bőven elég, bántalmazták azt a férfit is, aki a segítségére sietett. A két férfi hiába próbált a pályaudvari rendőrségen menedéket találni, az ajtó zárva volt. 

Alig egy hete annak, hogy a Merényi Gusztáv Kórházban szintén biztonsági őrök megvertek egy állítólag agresszív beteget, ráadásul azok után, hogy ugyanazt a férfit néhány perccel korábban a kórházban a betegszállítók is bántalmaztak. 

A közelmúlt sokkoló eseményeit elnézve, adódik a kérdés: mi kell ma ahhoz, hogy valakiből biztonsági őr legyen?

A hivatalos nevén ismét személy- és vagyonőrjelölteknek egy 320 órás OKJ-s képzést kell elvégezniük (körülbelül három hónap alatt), ennek hosszát egyébként épp a közelmúltban emelték fel jelentősen. 

Feltételei:

  • általános iskolai végzettség
  • cselekvőképesség
  • állandó belföldi lakóhely
  • EU-s állampolgárság
  • büntetlen előélet
  • helyben elvégzett orvosi vizsgálat.

Természetesen mindenhol előnyt jelent az érettségi, a rendszeres sport, a jó kommunikációs képesség és az angol nyelv ismerete. A képzés elméleti és gyakorlati ismeretekből áll, melynek része némi jogi ismeret, önvédelem, valamint az elsősegélynyújtás. Mindez akár még jól is hangozhat, megfelelő tartalommal feltöltve persze. Kérdés, hogy mi a helyzet a pszichológiai alkalmassággal, amit a jelek szerint először a munkáltató tesztel? (Hacsak az orvosi vizsgálatnak nem része, de ezt nem tartjuk valószínűnek.)

Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

“Nem mindenki bírja a feszültséget!”

“Semmilyen mentség nincs arra, hogyha egy biztonsági őr bántalmaz egy embert. Az ilyen őröket az egész szakmából el kell küldeni, nem csak az adott cégtől – állítja Varga Lajos, a Valton Security ügyvezető igazgatója. – A megoldás a megfelelő képzés, illetve a szűrés és a pszichológiai teszt. Mi például ez utóbbira épp a közelmúltban adtunk megbízást egy szakemberekből álló csapatnak. Emellett büntetőjogászok segítségével rendszeresen tartunk tájékoztatót arról, milyen jogai és kötelezettségei vannak egy biztonsági őrnek. Jogunk van például kivezetni a problémás vendégeket a rendezvényről, és megvárni vele, amíg megérkeznek a rendőrök, ugyanakkor nincs jogunk az iratait követelni, kezet emelni rá, sőt verbálisan sem vethetjük el a sulykot. Pedig nem mindig könnyű uralkodni a szavakon, a hangnemen, mivel sokszor provokációnak vagyunk kitéve.”

Varga szerint rengeteget segít a megelőzésben az is, hogy az új kollégákat az idősebb kollégák mellé osztják be, akikből kvázi mentorokat csinálnak. “Ha mindennek ellenére valaki nem bírja a feszültséget, mindig leváltjuk, illetve átmenetileg vagy hosszú távon ingerszegényebb területre helyezzük. Kisebb problémák sajnos akkor is adódhatnak, hogy ha egy cég a lehető legnagyobb gondossággal választja ki és képezi tovább az embereit, de mi igyekszünk ennek az esélyét minimalizálni.”

Ami a konkrét esetek következményeit illeti, a Merényi Kórház azonnal megszüntette az érintett betegszállítók közalkalmazotti munkaviszonyát. A biztonsági őröket alkalmazó cég még nem fejezte be a vizsgálatot, a tv2-nek azt nyilatkozták, ha bebizonyosodik, hogy dolgozóik valóban megverték az idős férfit, azonnal elbocsátják őket. A biztonsági őrök tagadnak. A Nyugati pályaudvaron történtekkel kapcsolatban a MÁV elismerte a felelősségét; az érintett biztonsági őröket azonnal felmentették a szolgálatukból. 

Magyarországon a külföldi országokhoz viszonyítva kimagaslóan sok a vagyonvédelmi cég. Az Euobserver korábbi adatai szerint (a lakosság arányához viszonyítva) nálunk van a legtöbb biztonsági őr. Összesen több mint 105 ezer fő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top