Aktuális

Megtámadják a Wallenberg-iskolát megszüntető kormánydöntést

Megtámadja a Pedagógusok Szakszervezete azt a kormánydöntést, amely szerint jogutódlással megszűnne a fővárosi Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola. Ha a kormány nem lép vissza, akkor a szakszervezet bírósághoz fordul.

A Pedagógusok Szakszervezete kezdeményezi, hogy a kormány vonja vissza március 18-ai döntését. Az indoklás szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a kormányülés után értesítette az iskola igazgatóját, felkérve arra, hogy az átadás-átvételről szóló tájékoztatót juttassa el az érintetteknek véleményezésre. A nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint azonban a fenntartónak az iskola megszüntetéséről szóló döntése, illetve véleményének kialakítása előtt köteles kikérni az érintett intézmény alkalmazotti közössége, az iskolaszék, a szülői szervezet és a diákönkormányzat, továbbá szakközépiskola és szakiskola esetén a Fővárosi Gazdasági Kamara véleményét – áll a közleményükben. Szerintük a kormány a március 18-ai ülésén “lényegében” az oktatásért felelős miniszter hatáskörében járt el, a Klik fenntartásában lévő iskolák esetében ugyanis a megszüntetéssel kapcsolatos fenntartói döntést neki kell meghoznia.

Miért szüntetik meg az iskolát?

A szakszervezet kitér arra is, hogy az iskolaigazgatónak küldött levél a törvény tartalmi követelményeinek nem felel meg, hiszen a véleménykérés nem a megszüntetésről, hanem arról szól, hogy melyik feladatot melyik más szakképző iskola vegye át. A levélből az sem állapítható meg, milyen indokok alapján, milyen célból szüntetik meg az iskolát, illetve az sem, hogy a megszüntetés miatt nem marad-e ellátatlan feladat és a változások nem okoznak-e aránytalan terhet a tanulóknak. Emellett szerintük a törvény azon követelményének sem felel meg a levél, amely szerint minden olyan információt át kell adni a véleményezésre jogosultaknak, amely a döntéshozó rendelkezésére áll.

Átadják az iskolaépületet

Ha a kormány áprilisban nem vonja vissza döntését, bírósághoz fordulnak. Kedden a Raoul Wallenberg Egyesület tiltakozott a kormány döntése ellen. Azt írták: megdöbbenéssel értesültek arról, hogy egy kormányhatározat szerint a Ludovika téren álló iskola épületét a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek adják át.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top