Aktuális

Kétszer annyi hajléktalan él vidéken, mint Budapesten

A legfrissebb tanulmány szerint vidéken továbbra is kétszer annyian élnek fedél nélkül, mint Budapesten. A legtöbben Szegeden, Debrecenben és Pécset kényszerülnek az utcákra.

A Február Harmadika Munkacsoport immár 17. éve minden év februárjában több ezer hajléktalan ember életviszonyát rögzíti. A felmérés idén is kétszer annyi fedél nélkül élő embert talált a vidéki városokban, mint Budapesten. Egy évvel ezelőtt azt feltételezték, Budapesten tartósan és jelentősen csökkent a hajléktalanok száma. A valóság inkább az, hogy évről évre hullámzik, egészében pedig csupán enyhén csökkent a közterületeken élők száma.

 

Szegeden, Debrecenben és különösen Pécsett több ember él fedél nélkül, mint ahányan hajléktalanszállón kapnak helyet. Budapesten, Győrött, Dunaújvárosban és Szombathelyen ezzel szemben az országos átlagnál kevesebben kényszerülnek az utcákra.

A tanulmány szerint az elmúlt öt évben közel ötvenezren töltötték hosszabb rövidebb-rövidebb ideig közterületen vagy hajléktalanszállókon az éjszakákat. Továbbra is nagyon sokan betegek, munkaképtelenek, tartósan munkanélküliek a fedél nélkül élők között, tíz hajléktalan ember közül mindössze egy él rendszeres, kettő pedig alkalmi munkából.

További cikkek hajléktalan témában az NLC-n:

Forrás: Menhely Alapítvány

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top