Aktuális

Germanwings: miért nem lehet a földről irányítani a bajba került utasszállítókat?

Joggal merül fel a kérdés a 150 halálos áldozatot követelő Germanwings-tragédia kapcsán a laikusokban, miért nincs arra valamilyen lehetőség, hogy vészhelyzet esetén a földi irányítótoronyból át lehessen venni az uralmat egy repülő felett. Az ok nagyon egyszerű.

A választ a kérdésre Háy György repülésbiztonsági szakértő adta meg a Mokka minapi műsorában: “Voltak olyan ötletek a szeptember 11-i eset után, hogy a földön legyen egy szuperközpont, ahonnan lehetséges egy olyan gépen átvenni az irányítást, amelyet vélhetően elfoglaltak a terroristák. De végül is – mondhatom, hogy szerencsére – elvetették ezt az ötletet. Amennyiben ugyanis ennek a technikai lehetőségét megteremtenék, úgy azonnal egy újabb lehetőség nyílik a terroristáknak is, hogy egy ilyen szerkezetet megszerezve vagy előállítva ők vegyék át az uralmat a repülőgép fölött. Ennél rosszabb elképzelés aligha van.”

A másik releváns kérdés, ami a katasztrófa óta foglalkoztatja a világot, hogy miért nem jelezte Andreas Lubitz orvosa a Germanwingsnek, hogy a férfi súlyos pszichés problémával küzd, ezért nem szállhat fel. Erre a kérdésre a választ Gerevich József pszichiáterrel készült interjúnkból tudhatjátok meg.

Korábbi cikkeink a Germanwings-katasztrófa kapcsán:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top