Aktuális

Germanwings-tragédia: nővér, kismama, operaénekes és diákok az áldozatok között

Egyre több részlet derül ki a keddi szerencsétlenség áldozatairól. Megrendült a világ, a közösségi médiában is a lezuhant Barcelona–Düsseldorf-járat halottait gyászolják.

Carol Friday fiával, Greiggel utazott. Carol két gyermek anyja volt, március 23-án ünnepelte 68. születésnapját. Nővérként, bábaként, védőnőként dolgozott, szabadidejében művészettel foglalkozott. Szeretett élni, utazni – olvasható a család közleményében. Fia, Greig április 23-án töltötte volna be a harmincat. Hangmérnök volt, és akárcsak édesanyja, ő is imádott utazni. Úgy tervezte, jövőre egy évet Franciaországban tölt angoltanítással. Carol és fia pár hete voltak Európában, hogy együtt kezdjék meg Greig egyéves vakációját. A tegnapi Germanwings-repülőgép szerencsétlenségének ausztrál áldozatainak családja azt kérte, hagyják őket békében gyászolni. “Mindketten különleges és kivételes emberek voltak, akik sok embert szerettek és őket is sokan szerették. Mindörökre velünk maradnak szívünkben, emlékeinkben, álmainkban” – áll közleményükben.

Az áldozatok között van a barcelonai Operaház, a Gran Teatre del Liceu két énekese, Oleg Bryjak és Maria Radner is, aki férjével és kisbabájával utazott. És a halterni Joseph-König középiskola egyik osztálya, akik spanyol csereúton jártak. A hírek szerint a gépen a 67 német és 45 spanyol utas mellett argentin, mexikói, japán, török, belga, holland és kazah utasok voltak. Sokakat közülük azonosítottak, igaz, nem hivatalos források, hanem önkormányzatok, vállalatok.

Az 55 éves Pilar Vicente Sebastián tanárnő Németországban tanuló egyetemista gyerekeit készült meglátogatni. A 38 éves Carles Milla Casanas üzletember, egy ruházati cég igazgatója, most várta negyedik gyermeke születését. A szerencsétlenségben lelte halálát egy frissen házasodott pár is, akik szombaton házasodtak össze Barcelonában, és kedden az új, közös düsseldorfi otthonukba akartak hazatérni. A 37 éves Marina Bandrés López-Belio nyolc hónapos csecsemőjével utazott. A spanyol születésű, Manchesterben élő nő a nagybátyja temetésére tért vissza hazájába. Mivel nem volt közvetlen járat hazafelé, Düsseldorfban szállt volna át. Lengyel férje valószínűleg nem kísérte el az útra.

Spanyolországban háromnapos gyászt rendeltek el, de még a tragédia sem akadályozta meg az ottani trollokat, hogy azon örömködjenek, hátha voltak a balesetnek katalán áldozatai (a gazdaságilag erősebb Katalónia régóta szeretne elszakadni Spanyolországtól). A Facebookon világszerte sokan cserélték profilképüket gyászszalagra, a Twitteren #GermanWingsCrash és az #indeepsorrow címkével nyilvánítanak részvétet. 

Nővér, kismama, operaénekes és egy csapat diák: világszerte gyászolják a 150 áldozatot

A halterni diákok szüleit a düsseldorfi repülőtéren rendőrök és reptéri dolgozók kísérték a VIP-váróba, ahol borzalmas jelenetek játszódtak le. Az egyik dolgozó azt nyilatkozta a Spiegelnek, hogy sosem fogja elfelejteni azokat a sikolyokat. Orvosok, krízisszakemberek és pszichológusok siettek segítségükre. A Lufthansa repterein ma 10.53-kor egyperces csenddel emlékeztek az áldozatokra. A Joseph-König iskola diákjai ma ugyan mentek iskolába, de órákat nem tartanak nekik. Az iskola folyosóin, kerítésénél, asztalain gyertyák égnek, mellettük nevek: Ann-Kristin, Leah, Selina, Paula, Fabio, Gina. A város polgármestere, Bodo Klimpel azt nyilatkozta, ez a város történetének legsötétebb napja. Minden oldalról érkezik segítség, és a templomok is kinyitottak, hogy fogadják a gyászolókat.

Nővér, kismama, operaénekes és egy csapat diák: világszerte gyászolják a 150 áldozatot

Szerencséjük volt azonban azoknak a svéd focistáknak, akik végül nem a Germanwings járatát választották, mivel túl sokat kellett volna várakozni a csatlakozásra. A kurd menekültekből alakult Dalkurd csapata inkább három csoportban repült haza, de ennek köszönhették, hogy megmenekültek.

A keddi repülőbaleset okát még kutatják. Annyi biztos, hogy túlélője nincs a szerencsétlenségnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top