Aktuális

Újra megnyitották a martonvásári börtönt

A bővítési program keretében hétfőn újra megnyitották a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet martonvásári börtönét. 18 lakóhelyiségben 126 fogvatartott számára lesz hely az épületben.

Az ünnepélyes átadáson Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára elmondta, módosítani próbálnak a büntetés-végrehajtás rendszerén, Ennek keretében a fogvatartottakat – lehetőség szerint – kötelezik fogva tartásuk költségeinek részbeni megtermelésére, a férőhelyproblémát pedig új objektumok építésével és régiek újranyitásával kezelik. Az államtitkár szerint utóbbira jó példa a martonvásári intézmény, ahol ráadásul a fogvatartottak száz százaléka dolgozni fog külső helyszíneken.

Kiszely Pál, a Közép-Dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka elmondta: baracskai intézetük 830 személyes, az átlagos elítélti létszám ugyanakkor 1087, ami 131 százalékos telítettséget jelent, a székesfehérvári börtönben pedig még ennél is magasabb, 153 százalékos a kihasználtság, tehát a martonvásári beruházás jótékony hatással lesz az egész intézet életére. A belülről teljesen felújított épület felszerelését részben fogvatartottak készítették. Néhány héten belül alacsony biztonsági kockázatba sorolt külső munkahelyen foglalkoztatott elítéltek lesznek Martonvásáron, és így 62 új álláshely is létrejött.

A martonvásári ingatlant 1985 márciusában vásárolta meg a büntetés-végrehajtás, miután egy 1984-es rendelet bevezette a szigorított javító-nevelő munka intézményét. 1985-től 1994-ig ezt a célt szolgálta az objektum, majd a baracskai intézet telephelye lett, 2000-ben pedig – gazdasági szempontok és strukturális átalakítások miatt – bezárták, azóta raktárnak használták.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top