Aktuális

Sarki fényt fotóztak Magyarországon

Úgy tűnik, ez a különleges természeti jelenségek hete. Egy napkitörés nyomán sarki fényt sikerült lencsevégre kapni idehaza. Pénteken pedig, ha tiszta idő lesz, részleges napfogyatkozást is láthatunk.

Egy vasárnapi napkitörés következtében intenzív geomágneses vihar érte el a Földet, így az északi pólushoz közel számos helyen figyeltek meg kedden este sarki fényt. De nemcsak messze északon, hanem Magyarországon is sikerült lencsevégre kapni a jelenséget. Északi irányban volt látható az égbolton, de csak olyan helyeken, ahol kicsi a fényszennyezés.

Az Időkép lenyűgöző fotókat és animációt is közölt róla.

Forrás: idokep.hu
Forrás: idokep.hu

Sarki fényt legutóbb 2005 januárjában figyeltek meg Magyarországról.

A sarki fényt a napszél légkörbe csapódó töltött részecskéi (protonok és elektronok) okozzák, a Föld mágneses mezeje miatt elsősorban csak a sarkok közelében látható, erős napszél esetén azonban alacsonyabb szélességeken is megfigyelhetővé válik.
Megnézem
Összes kép (1)

 

És ezzel még nincs vége a héten megfigyelhető ritka égi jelenségeknek: részleges napfogyatkozás lesz pénteken. A jelenség Budapesten délelőtt 9.39-kor kezdődik és 11.59-ig tart, csúcspontja a fővárosban 10.48-kor következik be, amikor a Hold majdnem 60 százalékban eltakarja a Napot. Fontos azonban, hogy mindenki vigyázzon a szeme világára. A jelenség megfigyeléséhez ugyanis speciális napfogyatkozás-néző szemüveg kell. Több helyen is profik körében figyelhetjük a napfogyatkozást lesznek majd távcsöves bemutatók és speciális szemüveget is biztosítanak. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top