Aktuális

Szakmák, amikkel 2015-ben a hazai bérek ötszörösét lehet keresni külföldön

A kinti bérek még akkor is jól csengenek, ha tudjuk, teljesen más árakhoz kell viszonyítani.

Becslések szerint közel hatszázezer honfitársunk dolgozik külföldön. A legtöbben Angliába és Németországba mennek. Gyakorlatilag az összes szakmával, hivatással a hazai bérek sokszorosát lehet keresni, ami még akkor is nagyon jónak számít, ha tudvalévő, hogy a költségek is jóval magasabbak. A megélhetés így is garantált, sőt külföldön élő magyarok beszámolói szerint, ha ügyesen gazdálkodnak, talán még spórolni is tudnak, amire itthon gyakorlatilag nincs remény.

Topszakmák 2015-ben

“Az összes fizikai szakmunka hiányszakma külföldön. Hegesztőre, kőművesre, ápolóra mindig szükség van” − mondta el Tanay Marcell, a külföldi munkaközvetítéssel foglalkozó EUwork Kft. ügyvezetője a Pénzcentrum megkeresésére

Jelenleg ezekbe a szakmákba várják a legtöbb jelentkezőt:

1. Szakács
2. CNC programozó
3. Kamionsofőr
4. Ápolónő

Természetesen a biztos nyelvtudás alapfeltétel.

Forrás: ZDF
Forrás: ZDF

A KSH tavalyi statisztikái alapján Magyarországon egy szakács átlagosan nettó 100 322 forintot keres havonta, egy CNC programozó 168 760 forintot, egy kamionsofőr 150 816 ezer forintot, egy ápolónő pedig alig 93 698 forintot. Külföldön mindennek az ötszörösére számíthatnak.

A Pénzcentrum szerint szerint a külföldi állásajánlatokat hirdető oldalakon több ezer ilyen lehetőséget lehet találni. Az EURES (az Európai Bizottság munkaerő-piaci portálja) oldalán például több mint 5000, Egyesült Királyságba szóló ápolói ajánlat szerepel. Ugyanígy Németországban jelenleg 6500 ápolót keresnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top