Aktuális

Tanuljon meg minden gyerek úszni! 2016-ra ellepik az országot az új uszodák?

Felmérések szerint a magyar gyerekek kétharmada nem tud úszni. Na, majd most! Nemsokára indul a nagy uszodaépítési program.

Fontos dologról határozott a kormány. (A fontos jelző itt most nem átvitt értelemben értendő.) Tanuszodákat kezd idén építeni. 23-ról van szó egész pontosan, melyek túlnyomó többségét − érthető okok miatt − az ország elmaradottabb térségeiben húzzák fel.

Negyvenötezer diáknak és 700 ezer lakosnak biztosítanak majd így sportolási lehetőséget − írta meg a Magyar Nemzet. A nemzeti köznevelési infrastruktúra-fejlesztési program első ütemében azokon a településeken épülnek uszodák, ahol eddig nem voltak, illetve ahol nem tudták minden gyermek számára biztosítani az úszásoktatást. 

Mindez a minisztérium animációs kisfilmje szerint valahogy így fog kinézni.:

Jó hír mindez? Nagyon. Üdvözöljük is, mindössze egyetlen kérdés ütött szöget a fejünkbe: lesz rá esélyük a családoknak, hogy kifizessék?

Vidéken a diákoknak a belépőjegyek átlagosan 600 forint körül mozognak. Két gyerek esetén, heti két úszás ára havonta körülbelül tízezer forintba kerül a szülőknek, és akkor még az ő belépőjegyüket hozzá sem adtuk. Természetesen a csoportos jegyek olcsóbbak, viszont ebben az esetben az edző díjával is kalkulálni kell. Vagyis a projekt szuper, csak fontos lenne, hogy egy megfizethető, támogatott belépési szisztéma is társuljon hozzá.

Felvetettük a problémát az illetékes minisztériumnak is (Emberi Erőforrások Minisztériuma), a Köznevelésért Felelős Államtitkárságról ez a válasz érkezett:

“A kormány uszodaépítési programjának részeként mintegy hárommilliárd forintból épülhetnek uszodák. A kormány a központosított köznevelési rendszer előnyeinek köszönhetően képes orvosolni azokat a területi egyenlőtlenségeket, melyek korábban a különböző önkormányzati, fenntartói lehetőségek erősítettek. Cél, hogy minden gyermek tanuljon meg úszni, ennek érdekében néhány éven belül minden járásban legyen úszásoktatásra alkalmas uszoda, legyen fejlett köznevelési infrastruktúra. A fejlesztések célja vagy a hátrányos és halmozottan hátrányos területeken a köznevelés infrastruktúra-fejlesztés alapvető feltételeinek biztosítása, vagy a megnövekedett gyermeklétszám miatt szükségessé váló, hiánypótló jellegű ingatlanfejlesztés és -bővítés. A kedvezményekről a program megvalósulását követően várható döntés.”

Egyelőre tehát csak annyit tudunk, hogy hol és milyen uszodák épülnek a következő másfél évben. 

Úgyhogy az árakon problémázás helyett következzen inkább egy jó kis térkép a győztes településekről.:

 Tanuljon meg minden gyerek úszni! 2016-ra ellepik az országot az uszodák?

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top