Aktuális

Így hálózza be a fiatal nyugati lányokat az Iszlám Állam

Magyarországról nézve elég nehéz feldolgozni a tényt, hogy nyugat-európai országok jómódú családjaiból fiatalok szöknek át Szíriába, hogy az embereket élve elégető ISIS-hez csatlakozzanak. Még érthetetlenebb, mi vehet rá egy nőt arra, hogy a középkori gondolkodást képviselő dzsihádistákhoz csatlakozzanak. A népszerű, szép arcú és jól tanuló Amira Abase az osztálytársai szerint részben a szülei és a rá váró kényszerházasság ellen lázadt azzal, hogy Kelet-London helyett a Közel-Keletet választotta.

Néhány hete újabb három lány szökött el Angliából, 15 és 16 évesek, és mostanra a hatóságok szerint összesen hatvanan hagyhatták el hozzájuk hasonlóan az országot. A Daily Mail végigkérdezte az egyik lány iskolatársait és a legjobb barátnőjét, akik elmesélték, hogyan zajlott Amira Abase átalakulása, aki nem olyan régen még szíriai utazás helyett azt tervezte, hogy piercinget tetet a nyelvébe, hiphopot hallgatott, nyugati popzenét, mint a többi osztálytársa.

“Egy volt közülünk”

“Népszerű lány volt, de lázadó típus, aki inkább az élet napos oldalát látta – nyilatkozta róla a legjobb barátnője az iskolából. – Voltam náluk, és a lakásukon nem látszott, hogy túlságosan komolyan vennék az iszlám vallást. Az anyukája, aki otthon nem hordta a hidzsábot, főzött nekünk vacsorát, aztán vacsora után kimentünk lógni a parkba. Volt mobilja, iPhone-ja, számítógépe, azokat nyomogatta egész nap.” Emellett nagy Chelsea-rajongó is volt, és 11 éves kora óta járt ebbe az iskolába. Még kicsi volt, amikor a szülei otthagyták Etiópiát, és először Angliába, majd Németországba, végül újra Angliába költöztek.

Amira Abase tipikus angol iskolai egyenruhában, hidzsábbal Fotó: Daily Mail
Amira Abase tipikus angol iskolai egyenruhában, hidzsábbal – fotók: Daily Mail

Az iskolában jól tanult, jeles tagja volt a futócsapatnak, és bár az órákon hordta a hidzsábot, a sportoláshoz nem erőltette, és akkor sem, ha a barátaival töltötte az időt.

“Nem csinált nagy ügyet a vallási kérdésekből, jött velünk bulizni, ha nem ittunk, és együtt jártunk vásárolni. Egy volt közülünk – mondta egy csapattársa. – A sportpályán összeismerkedett egy fiúval, akivel közel kerültek egymáshoz, emiatt sokat húztuk, de próbálta azzal elütni, hogy csak lelki támasza a fiú.”

Így hálózza be a fiatal nyugati lányokat az Iszlám Állam

Annyira nem lehetett szabad, mint a többiek

Amira mégsem élhetett teljesen úgy, mint az osztálytársai. Amíg ők partizni jártak, fiúztak és együtt jártak külföldre nyaralni, az ő családi hátterével neki ez nem fért bele. A barátai gyanúja szerint számíthatott rá, hogy majd a szülei által kiszemelt fiúhoz kell hozzámennie. Az esély megvolt rá, ha azt nézzük, hogy az Egyesült Királyságban egy év alatt több mint ezerháromszáz fiatal bevándorló kért segítséget, mert szüleik házasságra akarták kényszeríteni őket.

“Szerintünk azért csatlakozott az ISIS-hoz, mert nála ez a lázadást jelenthette. Velünk szemben neki nem volt olyan sok izgalmas lehetősége” – mondta az egyik barátja.

Így hálózza be a fiatal nyugati lányokat az Iszlám Állam

Mintha kicserélték volna, de a hatóságok hiába kérdezték ki

Amira aztán tavaly májusra változott meg teljesen, megszakította a kapcsolatot a nem muszlim barátaival, és onnantól kezdve két másik muszlim lánnyal látták együtt folyamatosan. Volt, aki hallotta, hogy kurvának és hitetlennek nevezték a többi lányt, és egyszer egy videót küldött át nekik, ami állítólag azt mutatta be, hogy az izraeliek palesztin kisgyerekeket égetnek el.

Tavaly decemberben a hatóságok körbeszimatoltak az iskolában, miután egy másik fiatal lány megszökött onnan Szíriába. Beszéltek Amirával és a két új barátnőjével is, de nem tűntek gyanúsnak. Pedig a lány a barátok szerint akkorra már feltűnően elszigetelődött, és rajongott az Iszlám Államért.

Szökésben a Gatwicken
Szökésben a Gatwicken

Egy dzsihádista felesége beszélte tele a fejüket

A három muszlim lány a barátok szerint akkor már kapcsolatban állhatott az ISIS egyik toborzójával, egy nővel, aki orvostanhallgató volt Glashow-ban, de azóta egy dzsihádista feleségeként él Szíriában.

Elsőre hihetetlennek tűnik, hogy egy olyan nő vitte bele őket az egészbe, aki már helyben megtapasztalhatta, milyen sors jut az Iszlám Államban a nőknek. A Huffington Post nemrég éppen ezt a jelenséget részletezte egy cikkben. Eszerint az ISIS-nak nagy szüksége van a nőkre, mert rajtuk keresztül tudják a legjobban megfogni a harcosokat. A legtöbb arab országban ugyanis a házasság előtt nincs barátnőzés, romantikus séta csókokkal és fiatalkori pettingelés. A házasság viszont drága dolog, így a férfiak 50 százalékának ez nem jön össze 30 éves koráig.

Egy ilyen helyzetben férfiként rettentő vonzó lehet csatlakozni az ISIS-hoz, ahol mindenkinek garantálnak feleséget. Hogy ezt teljesíteni tudják, a nőket is igyekeznek minden eszközzel elkápráztatni, csodálatos, gondoskodó férjet ígérnek, egy egész házat ingyen és tökéletesen felszerelve a legújabb háztartási gépekkel. Ezen felül pénzt adnak minden egyes gyerek után, hogy meglegyen az utánpótlás, és ha a férjük meghal, hősök lesznek. Külön női toborzókat tartanak, akik a Twitteren terjesztik a propagandát, és mindent megtesznek, hogy a lányok bizalmába férkőzzenek, miközben egyre jobban elszigetelik őket a családtól és a barátoktól.

Ennek a csodás új életnek az ígérete néhány tizenéves lánynál azt a tényt is elhomályosítja, hogy az ISIS nők számára készült iránymutatása szerint az ő helyük otthon van: takarítanak, mosnak és gyereket nevelnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top