Aktuális

A magyar kormány is közbelép Fruzsina ügyében

A fogyatékos és árva magyar lány ügyében szerda délután a magyar kormány is megszólalt. Egész pontosan méltányosságot kért Svédországtól Szijjártó Péter, a külgazdasági és külügyminiszter szerint ugyanis az lenne a legemberibb megoldás, ha a lány családi körben élhetne.

Ahogyan arról korábban többször írtunk: a húszéves Fruzsina 2012-ben nyaralni ment apai nagynénjéhez Svédországba, Malmőbe, de haza már nem várta senki. Ruff Ágnes magához vette Fruzsinát, aki 11 éves korában az édesanyját, majd hat évvel később az édesapját is elvesztette.

Csakhogy Fruzsináról időközben kiderült: értelmi fogyatékos, egy nyolcéves gyerek szellemi szintjén áll. Egyetlen rokona a svédországi nagynénje, akivel az elmúlt közel három évben is élt, és aki gondoskodott róla. Fruzsinának viszont nincsen hivatalos gyámja, és a svéd bevándorlási hatóságok szerint Magyarországon a helye, mert túl nagy terhet jelentene az északi országnak élete végéig gondoskodni róla.

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook

Emiatt szerdán be is kérették a kinti Migrációs Hivatalba Fruzsinát, hogy egy érvényes repülőjeggyel jelenjen meg. A nagynénje végső elkeseredésében tüntetést szervezett. A döntést végül elnapolták, a nagynénje szerint azért, mert rájöttek, hogy hibát követtek el: nem közölhetnek ilyen döntést egy olyan lánnyal, aki értelmi fogyatékossága miatt gyakorlatilag gyereknek számít, amíg nincs gondnoka.

Ezek után Szijjártó Péter jelezte svéd kollégájának, hogy a lehető leghamarabb szeretne vele telefonon beszélni, szeretne ugyanis személyesen is kérni tőle a méltányosságot és olyan eljárást, ami a legemberibb megoldást eredményezi. Szijjártó arra utasította Magyarország stockholmi nagykövetét, hogy a lehető legnagyobb figyelemmel kísérje Fruzsina ügyének alakulását, folyamatosan tartson kapcsolatot a családdal. Szijjártó megismételte az ígéretet, hogy ha a lánynak mégis el kell hagynia Svédországot, Magyarországon gondoskodni fognak róla.

A gondoskodás azt jelentené, hogy Fruzsinának szociális intézetbe kellene mennie, amit a nagynénje minden eszközzel szeretne megakadályozni. Ő is azon a véleményen van, hogy a lánynak sokkal jobb helye van az egyedüli olyan rokonánál, aki gondoskodik róla. Svédországban egyébként 1969 óta működik a Migrációs Hivatal, de ilyen ügyük még nem volt. Ruff Ágnes most azért harcol, hogy egyedi elbírálást kapjon Fruzsina.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top