Aktuális

Utolsó szalmaszálba kapaszkodhat a svédországi magyar lány

A svédországi fogyatékos és árva magyar lány kálváriája tovább folytatódik. A svéd hatóság egyelőre hajthatatlannak tűnik, de közben a kinti magyar konzul is segíteni próbál a családnak.

Ahogy azt megírtuk, Fruzsina közel három éve csak nyaralni ment Svédországba a nagynénjéhez, amikor az itthoni gyámja jelezte telefonon a kinti nagynéninek: a lánynak nincs hova hazajönnie. Ruff Ágnes így magához fogadta őt. Viszont különböző joghézagok miatt Fruzsinának nincsen gyámja, a nagynéni sem tud egyelőre az lenni, így a lány épp hazatoloncolás előtt áll. A történet egyik legnagyobb tragédiája, hogy Fruzsina Magyarországon állami gondozásba kerülne: élő rokona itt nincsen, de magát ellátni sem tudja.

A svéd migrációs hivatal keddre hívatta be Fruzsinát, ráadásul egy érvényes repülőjeggyel kellett volna megérkeznie. A nagynénje emiatt demonstrációt is szervezett az épület elé. Egyúttal a svédországi magyar konzulnak egy levelet is írt. Ebben Ruff Ágnes többek között azt írja le: mivel a lány egy nyolcéves szellemi szintjén áll, a hivatal nem küldhet neki személyesen levelet, csakis a gondnokának. Fruzsinát a nagynénje tartja el, és vele is él, gondnoka nincsen.

Képek a tegnapi tüntetésről (fotó: Ruff Ágnes)
Képek a tegnapi tüntetésről – fotó: Ruff Ágnes
Svédországi magyar lány: utolsó szalmaszálba kapaszkodhatnak?
Svédországi magyar lány: utolsó szalmaszálba kapaszkodhatnak?
Svédországi magyar lány: utolsó szalmaszálba kapaszkodhatnak?

Arra, hogy a fogyatékos lánynak küldték személyesen a levelet és ezzel hibát követtek el, közben a migrációs hivatalnál is rájöttek – írja levelében Ágnes. A döntést így most addig halasztották el, míg nem kerítenek Fruzsinának hivatalosan is egy gondnokot, aki jogosult ezt a határozatot kézhez venni. “Én ekkor közöltem, hogy nem kényszeríthetik Fruzsinát, hogy gondnoka legyen, mivel nagykorú. Ha pedig nem tudják közölni vele a döntést, mert nyolcéves szinten van, akkor teljesen hibás a kiutasító végzés” – érvel a nagynéni.

Ruff Ágnes szerint a legszomorúbb, hogy Fruzsina annyit ért csak az egészből, hogy megint elveszti a szeretteit, akik törődnek vele. A svédországi magyar konzulátustól érkezett válasz Ágnesnek. Ebben azt írják neki: Fruzsina vagy családja kérelmet nyújthat be a migrációs hivatalhoz, annak megállapítását kérve, hogy a kiutasítás akadályokba ütközik. Ennek a kérelemnek a jogi státuszát a migrációs hivatalnál nem részletezték még a konzulátus kérésére sem, de állítólag azt sugallták, hogy ez lehet az utolsó eszköz, amely a svéd hatóságot döntése megváltoztatására késztetheti. “Úgy érezzük, hogy kötelességünk erre a lehetőségre az Ön figyelmét felhívni” – írták Ágnesnek. Nem tudni, ez az ötlet mennyiben lehet Fruzsináék segítségére.

Magyarul: a kinti migrációs hivatal gondnokot próbál találni a lánynak, hogy a kiutasítási határozatuk jogerős legyen, de a nagynéni szerint ez törvénytelen lenne, mivel a lány nagykorú.

Az ügy fejleményeit folyamatosan követjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top