Aktuális

A megerőszakolt indiai lányt hibáztatta a támadója

A csoportosan megerőszakolt lány egyik támadója azt mondta, hogy a lány nem halt volna meg később, ha nem próbál ellenkezni. A 23 éves orvostanhallgató lányt 2012 decemberében erőszakolta meg, és bántalmazta egy banda Újdelhiben egy autóbuszon.

A fiatal nő később belehalt sérüléseibe. A támadásban Mukes Szingh, a busz vezetője is részt vett, és a filmben beszámol a történtekről. Szerinte a lánynak tiltakozás helyett csendben kellett volna maradnia, s tűrnie, hogy megerőszakolják. “Akkor egyszerűen elengedték volna, miután végeztek” – mondta Szingh.

Hozzátette, hogy “egy lány sokkal inkább felelős a nemi erőszakét, mint egy fiú“. “Egy tisztességes lány nem kószál az utcán este 9 órakor. (…) A lányoknak a házimunka és a háztartás való, nem az, hogy a diszkókat és bárokat járják illetlen ruhákban” – fogalmazott a férfi, aki az interjúban azt sugallta, hogy meg akarták leckéztetni a nőt és barátját, ráébreszteni őket, hogy (a lányoknak) nem való este későig kimaradni.

A lányt hatan erőszakolták meg, miután 28 éves barátját, majd őt is brutálisan összeverték egy vasrúddal. A fiatalok moziból hazafelé menet szálltak fel az egyébként szolgálaton kívüli, majdnem üres iskolabuszra, miután a sofőr felajánlotta nekik, hogy elviszi őket egy-egy normális menetjegy áráért. Az áldozatot a nemi erőszak és bántalmazás után kidobták a mozgó járműből.

Az üggyel kapcsolatban Szinghet és három másik férfit halálra ítéltek, ezt azonban még a legfelsőbb bíróságnak is jóvá kell hagynia. Egy fiatalkorú bűntársukat a bíróság háromévi börtönre ítélte, a hatodik vádlott már korábban öngyilkosságot követett el cellájában.

A férfi ezzel kapcsolatban elmondta, hogy szerinte a halálbüntetés lehetősége még inkább veszélybe fogja sodorni a nőket. “Ha ezentúl megerőszakolnak egy lányt, nem fogják elengedni, mint mi. Meg is fogják ölni” – figyelmeztetett Szingh. Az ügy óriási felháborodást váltott ki a dél-ázsiai országban, és nagy nemzetközi visszhangot is keltett. Az eset miatt országszerte tömegtüntetések kezdődtek, amelyek hatására szigorították a nemi erőszak büntetésére vonatkozó jogszabályokat. Az interjú a Leslee Udwin brit filmes által készített India lánya című dokumentumfilmben lesz látható, amelyet március 8-án, a nemzetközi nőnapon mutatnak be.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top