Aktuális

Megjelölt lakások: tényleg így dolgoznak a betörők?

Egyik kolléganőnk arra ébredt a minap, hogy a bejárató ajtaja mellett "megjelölték" a falat egy háromszöggel. Azonnal mindenkinek egy régi városi legenda jutott az eszébe, mely szerint ezzel a módszerrel dolgoznak a betörők. De mi igaz ebből? Megkérdeztük a rendőrséget.

Egy ideje már terjednek az interneten képek, melyek szerint a betörők terepfelmérés után rajzolt ábrákkal tájékoztatják egymást a lakásokban rejlő értékekről, ott élők számáról vagy a lebukás kockázatáról. Miután a kolléganőnk is egy háromszöget talált a bejárati ajtaja mellett, írtunk a rendőrségnek.

Erre ébredt a kolléganőnk
Erre ébredt a kolléganőnk

Arra voltunk kíváncsiak, hogy továbbra is csak városi legendáról beszélünk, vagy egy létező módszerről, amit használnak a bűnelkövetők? És ha használnak, akkor volt-e már olyan betöréses eset fővárosban, ahol találtak ilyen jelet a lakásnál?

Idéznénk a legfontosabb részt a ORFK válaszából:

A rendelkezésre álló adatok alapján Magyarországon a betöréses lopások elkövetői jellemzően nem alkalmaznak a »belga mintára« hasonlító jelöléseket.

Megtudtuk továbbá, hogy a büntetőeljárások adatai szerint a magyar bűnelkövetők a lakásbetöréseknél a célpontokat pontosan behatárolják információ alapján vagy a helyszín előzetes megtekintése során. Az ingatlant és a lakók mozgását feltérképezik, és mivel a betöréseket általuk jól ismert területen, általában a lakókörnyezetükben követik el, nincs szükségük jelölések alkalmazására.

Az úgynevezett “utazó bűnözők” vagy rövid idő alatt választják ki a helyszínt, és azonnal végrehajtják a bűncselekményt, vagy előzetes információk birtokában követik el a betöréseket.    

Röviden: A híresztelés alaptalan, régi városi legenda.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top