Aktuális

A Gázai övezetről ilyen turistavideót még nem láttál!

A világ legtitokzatosabb graffitiművésze, Banksy legutóbb nemcsak falfirkákat, de egy videót is készített. A helyszín: Gáza. A téma: a felfoghatatlan nyomor.

“Szóljon ez az év egy új úti cél felfedezéséről! Welcome to Gaza! – szól a főcím. A brit művész kétperces dokumentumfilmje fájdalmasan ironikus: miközben egy illegális csatornahálózatba mászik le, csak annyit ír: Nos, legalább távol vagyunk a sok turistától”. Aztán miközben a szétbombázott települést mutatja, ezt írja: Az emberek annyira szeretnek itt, hogy soha el nem mennének innen. (Igaz, meg se engedik nekik)”. Egy másik képkocka már újabb romokat mutat, a felirat az alábbi: Előkelő elhelyezkedés (Három oldalról betonfalak, a negyediken ágyúnaszád)”. Egy légifotó felirata:A barátságos szomszédok szeme mindig nyitva (2014-ben 180 000 otthont romboltak le)”. A filmben szereplő gyerekek annyira nyomorult körülmények között nőnek fel, hogy Banksy egy macskás falfirkája beragyogja a napjukat. Gázát sokan csak úgy emlegetik, mint a világ legnagyobb szabadtéri börtönét, mivel senki nem mehet be, se ki. Bár itt rendszeresen elzárják az ivóvizet és az áramot” – írja a művész a weboldalán. A videót itt láthatjátok:

A videó ezzel a graffitivel zár: “Ha erős és az erőtlen harcában mossuk kezeinket, az erős oldalán tesszük le a voksot – nem maradunk semlegesek.”

forrás: the daily beast

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top